Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodki o delikatnej konsystencji, z nieco wyczuwalnym włóknem miąższu dyni. Pyszny dodatek do maślanych rogali lub drożdżowej chałki. Odrobina słonecznej jesieni zamknięta w słoikach.
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35728
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1214
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1759
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6029
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35728
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1214
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1759
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6029
        
        
                Składniki
Przygotowanie: Dynię szorujemy, osuszamy. Następnie przepoławiamy i usuwamy pestki. Następnie kroimy w mniejsze kawałki i obieramy ze skóry. Całość przekładamy do garnka z grubym dnem. Dynię zalewamy wodą, dodajemy korę cynamonu, połowę cukru i dusimy pod przekryciem. Kiedy zmięknie rozgniatamy ją tłuczkiem do ziemniaków, gotujemy bez przykrywki, aby odparować nadmiar płynu. Dodajemy pozostałą ilość cukru, sok z cytryny i cynamon gotujemy mieszając dość często. Dynię można dodatkowo zmiksować jeśli chcemy uzyskać gładszą konsystencję dżemu. Gotujący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, szczelnie zamknięte słoiki układamy na szmatce dnem do góry i tak pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.