Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodki o delikatnej konsystencji, z nieco wyczuwalnym włóknem miąższu dyni. Pyszny dodatek do maślanych rogali lub drożdżowej chałki. Odrobina słonecznej jesieni zamknięta w słoikach.
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 79
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 754
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 475
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 275
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 79
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 754
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 475
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 275
Składniki
Przygotowanie: Dynię szorujemy, osuszamy. Następnie przepoławiamy i usuwamy pestki. Następnie kroimy w mniejsze kawałki i obieramy ze skóry. Całość przekładamy do garnka z grubym dnem. Dynię zalewamy wodą, dodajemy korę cynamonu, połowę cukru i dusimy pod przekryciem. Kiedy zmięknie rozgniatamy ją tłuczkiem do ziemniaków, gotujemy bez przykrywki, aby odparować nadmiar płynu. Dodajemy pozostałą ilość cukru, sok z cytryny i cynamon gotujemy mieszając dość często. Dynię można dodatkowo zmiksować jeśli chcemy uzyskać gładszą konsystencję dżemu. Gotujący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, szczelnie zamknięte słoiki układamy na szmatce dnem do góry i tak pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.