Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na szybkie i proste w przygotowaniu pierniczki "last minute". Można je wykonać tuż przed Świętami :) Uwielbiam je, bo są mocno korzenne i niezwykle mięciutkie. Znikają błyskawicznie ;) Idealnie nadają się do skąpania w polewie czekoladowej. Ja udekorowałam je lukrem i cukrową posypką, ale są świetne również bez dekoracji :)
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4298
Smaczne danie :)
Odsłon: 118
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 64
Pyszne, chrupiące ciasteczka bez dodatku mąki. Są bardzo sycące dzięki dodatk...
Odsłon: 112
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4298
Smaczne danie :)
Odsłon: 118
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 64
Pyszne, chrupiące ciasteczka bez dodatku mąki. Są bardzo sycące dzięki dodatk...
Odsłon: 112
Składniki
Obie mąki przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder, sodę oczyszczoną, przyprawę korzenną, kakao, cynamon oraz szczyptę soli - mieszamy wszystkie suche składniki. Następnie wbijamy jajka, dodajemy miód oraz miękkie masło i zagniatamy ciasto.
Gotowe ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki, a jeśli mamy jeszcze trochę czasu to dobrze wstawić je na całą noc lub dłużej. Po tym czasie rozwałkowujemy je na grubość około 5 mm, podsypując je delikatnie mąką. Wycinamy kształty za pomocą foremki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy partiami w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 7 - 8 minut.
Po ostygnięciu wkładamy je do metalowej puszki lub dużego słoja.
Pierniczki możemy także dowolnie udekorować - lukrem, czekoladą lub cukrowymi posypkami. Życzę smacznego! :)