Do góry

Dania główne Przepis na:

Fasolka po bretońsku wg Magdy Gessler

Fasolka po bretońsku wg Magdy Gessler

Autor: Wiech_K

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 3471

Dodano: 04.04.2014

Odsłon: 95342

Gotuję już kilkanaście lat. Gotowałem już rzeczy dziwne i niezwykłe, a także proste i najbardziej oczywiste. Ale nigdy w życiu nie ugotowałem fasolki po bretońsku! To jest mój pierwszy raz! Sięgnąłem po przepis Pani Magdy Gessler, ale ponieważ ja nic nie umiem wprost - więc przepis też jest nieco inny.

Składniki

  • fasolka "Piękny Jaś' - opakowanie 40 dag
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 15 - 20 dag wędzonego boczku
  • ok. 30 dag dobrej kiełbasy
  • 2 cebule
  • 4 - 5 ząbków czosnku
  • majeranek, cząber, pieprz, sól, cukier, ostra papryka - do smaku
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Fasolkę namocz na całą noc w letniej wodzie. Odsącz, opłucz i ugotuj w wodzie z dodatkiem ok. pół łyżeczki majeranku, pół łyżeczki cząbru i kilku kawałków boczku (ok. 30 - 40 minut).
    Dodaj zgnieciony i posiekany czosnek.
    Boczek pokrój w słupki i podsmaż na suchej patelni, aż się zrumieni.

  2. Do wytopionego boczku dodaj cebulę pokrojoną w piórka i kiełbasę pokrojoną w plasterki.
    Smaż, aż się zrumienią.

  3. Do gotującej się fasoli (już lekko miękkiej) dodaj zawartość patelni, puszkę pomidorów i po szczypcie majeranku i cząbru.
    Dodaj również niewielką łyżeczkę ostrej papryki.
    Na patelnię po smażeniu kiełbasy wlej drugą puszkę pomidorów i smaż, aż sos zgęstnieje.
    Kiedy fasolka będzie już miękka dodaj podsmażone pomidory i dokładnie wymieszaj. dopraw do smaku solą, cukrem (jeśli trzeba), pieprzem i papryką. Zagotuj.

  4. Podawaj z pieczywem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 19 października Jak ja lubię takich kucharzy, którzy gotują od siebie. Przepis, przepisem, ale smak ma być MÓJ.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

julcia_fulcia 13 października Wszystko jak należy, tylko pomidory ŚWIEŻE. ŚWIEŻE, ŚWIEŻE - aromatyczne, pachnące, a nie z puszki (woniejące aluminium, niesmaczne, no i niezdrowe).

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

elakrecichwost 12 maja Mąż za tą fasolkę będzie mnie kochał do końca życia :) pyszności!!! Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Udziec 04 kwietnia 2014 fasolka by nie siadła na żołądku powinna być czymś przepita....:)
pychaaaa.....

35 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 04 kwietnia 2014 To jest właśnie pyszna klasyczna fasolka po bretońsku :)

37 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń