Do góry

Dania główne Przepis na:

Gnocchi z gulaszem jagnięcym (Janjeci gulaš s njokoma) - Chorwacja

Gnocchi z gulaszem jagnięcym (Janjeci gulaš s njokoma) - Chorwacja

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4144

Dodano:

Odsłon: 1946

Gulasz z jagnięciny z warzywami - III etap podróży kulinarnej z makaronem. Njoki (gnocchi) - popularne we Włoszech i krajach adriatyckich kluseczki (uznane na liście Wikipedii za danie "makaronowe"). Gulasz z jagnięciny, ale równie popularny w Chorwacji jest wieprzowy. Razem - pyszne, pożywne danie.

Składniki

  • 60 - 70 dag jagnięciny (może być inne mięso, wtedy proces gotowania będzie krótszy)
  • marchewka
  • duża cebula
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • 3 - 4 łyżki oliwy
  • łyżka słodkiej papryki
  • puszka pomidorów w zalewie
  • duży pęczek natki
  • sól, pieprz - do smaku
  • Marynata do jagnięciny:
  • łyżeczka suszonego rozmarynu
  • sok z połowy cytryny
  • skórka starta z połowy cytryny
  • Przyprawy: liść laurowy, 2 - 3 ziarna ziela angielskiego, pół łyżeczki ziaren pieprzu
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Umyte i osuszone mięso pokrój w kostkę (ok. 2 - 3 cm).
    Rozmaryn utrzyj w moździerzu i wymieszaj ze skórką z cytryny i sokiem. Otocz dokładnie mięso w marynacie i odstaw na 2 - 3 godziny.

  2. Marchew i cebulę zetrzyj na tarce o grubych oczkach i zeszklij na łyżce oliwy.

  3. Dodaj resztę oliwy i obsmaż na niej mięso ze wszystkich stron. Warzywa odsuń w tym czasie na brzeg patelni.

  4. Wymieszaj obsmażone mięso z warzywami, dodaj zgnieciony i grubo posiekany czosnek, dolej pół szklanki wody, dodaj przyprawy i duś na małym ogniu ok. 1,5 - 2 godzin, aż mięso zmięknie.
    W razie potrzeby podlej wodą.

  5. Kiedy mięso będzie miękkie odparuj nadmiar płynu i dodaj pomidory z puszki wraz z zalewą.
    Wymieszaj, a kiedy sos się zagotuje dodaj czubatą łyżkę słodkiej papryki.
    Dokładnie wymieszaj.
    Duś na małym ogniu bez przykrycia aż pomidory się rozpadną a sos zgęstnieje. Posyp obficie posiekaną pietruszką, wymieszaj i podawaj z ugotowanymi wg przepisu na opakowaniu kluseczkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 27 września 2013 Bardzo ciekawa potrawa, więc zabieram do rychłego powielenia :)) Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń