Do góry

Desery Przepis na:

Gofry drożdżowe

Gofry drożdżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 2262 Ocena: 14040

Dodano:

Odsłon: 526

Wspaniały deserek dla naszych pociech i nie tylko.

Składniki

5-6 os. 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Mąkę wsypać do miski, dodać pokruszone drożdże, kilka łyżek ciepłego mleka, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie wlać resztę mleka, dodać cukier waniliowy, wymieszać i ponownie odstawić na 10 minut. Masło stopić, przestudzić, wymieszać z żółtkiem i dodać do ciasta i starannie zmiksować. Po czym jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Białko ubić na sztywno, dodać do ciasta, lekko zamieszać. Rozgrzać gofrownicę, posmarować olejem i piec złociste gofry. Podawać posypane cukrem pudrem, konfiturą lub bitą śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń