Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniały deserek dla naszych pociech i nie tylko.
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 743
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 168
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31373
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 438
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 743
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 168
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31373
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 438
Składniki
Wykonanie: Mąkę wsypać do miski, dodać pokruszone drożdże, kilka łyżek ciepłego mleka, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie wlać resztę mleka, dodać cukier waniliowy, wymieszać i ponownie odstawić na 10 minut. Masło stopić, przestudzić, wymieszać z żółtkiem i dodać do ciasta i starannie zmiksować. Po czym jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Białko ubić na sztywno, dodać do ciasta, lekko zamieszać. Rozgrzać gofrownicę, posmarować olejem i piec złociste gofry. Podawać posypane cukrem pudrem, konfiturą lub bitą śmietaną.