Do góry

Dodatki Przepis na:

Gofry ziemniaczaczane z pieczarkami

Gofry ziemniaczaczane z pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 1484

Dodano:

Odsłon: 1527

Ciekawy, a jednocześnie pyszny sposób na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z obiadu.

Składniki

  • 7-8 ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
  • 5-6 pieczarek
  • cebula
  • łyżka masła
  • 2-3 łyżki słodkiej śmietanki
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • papryka chipotle w płatkach
  • masło klarowane
  • natka pietruszki do posypania
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pokrojone pieczarki dusimy na maśle z cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem.

    Ziemniaki mieszamy z jajkami, śmietanką, następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Do masy ziemniaczanej dodajemy uduszone grzyby razem z cebulą, doprawiamy do smaku przyprawami, mieszamy.

    Gofrownicę nagrzewamy. Płytki gofrownicy smarujemy masłem klarowanym, a następnie rozprowadzamy masę ziemniaczaną. Gofry pieczemy około 7-10 minut (długość zależy od gofrownicy), upieczone gofry powinny być rumiane i chrupiące.
    Gofry podajemy gorące posypane natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń