Do góry

Przetwory Przepis na:

Grzyby do słoików na zimę w słonej zalewie

Grzyby do słoików na zimę w słonej zalewie

Autor:

Przepisów i artykułów: 59 Ocena: 59816

Dodano:

Odsłon: 466

Witam serdecznie Pokażę jak można przygotować i przechować grzyby leśne na zimę, jeżeli nie mamy dużej zamrażarki. A chcielibyśmy po za sezonem przygotować zupę grzybową lub sos z grzybów i to nie koniecznie z suszonych grzybów.

Składniki

  • wyparzone słoiki i wieczka (słoiki o pojemności w sumie około 2 L)
  • około 1 kg grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki, kozaki itp..)
  • do obgotowania grzybów:
  • 2 L wody
  • 2 łyżki soli (zwykłej)
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego lub 2 łyżki octu
  • na zalewę:
  • 1 L wody
  • 1 łyżka soli (zwykłej)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Grzyby oczyszczam i dokładnie myję, większe grzyby przekrawam na pół lub na cztery, a mniejsze pozostawiam całe.

  2. Do wody w której obgotuję grzyby dodaję sól, kwasek cytrynowy, mieszam i zagotowuję. Do gotującej wody dodaję grzyby. Od momentu włożenia grzybów do wody, grzyby gotuję około 10 minut, następnie odcedzam.

  3. W międzyczasie gotuję zalewę:
    Do wody dodaję sól i zagotowuję, następnie odstawiam do wystudzenia – grzyby zaleję zimną zalewą.

  4. Końcowe przygotowanie grzybów:
    Jeszcze ciepłe grzyby nakładam do wcześniej wyparzonych słoików, grzyby układam do 3/4 wysokości słoika.

    Następnie zalewam do pełna zimną zalewą, wkładam do słoika łyżeczkę lub widelec i delikatnie ruszam grzyby aby odpowietrzyć i jeżeli trzeba dolewam zalewę.

    Brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko – tak przygotowane słoiki pasteryzuję.

  5. Pasteryzacja:
    Grzyby można pasteryzować na sucho w piekarniku lub w wodzie.

    Garnek wykładam ściereczką, ustawiam słoiki i oddzielam je ściereczką tak aby się nie stykały (można kupić specjalne plastikowe kratki na słoiki, ja nie mam to używam ściereczek). Oddzielam je dlatego, żeby podczas pasteryzowania przez przypadek słoik nie pękł (chociaż oddzielanie jest nie konieczne, robię to z przyzwyczajenia).

    Słoiki zalewam wodą do około 3/4 wysokości, garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać, zmniejszam płomień i pasteryzuję około 25 minut.
    Po pasteryzacji słoiki układam do góry dnem na ściereczce, nakrywam ściereczką i pozostawiam do wystudzenia.

  6. Pasteryzowane grzyby w słonej zalewie są gotowe, można odstawić do spiżarki lub wstawić do piwnicy, życzę udanego grzybobrania i smacznego.
    Pozdrawiam serdecznie ♥

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń