Do góry

Przetwory Przepis na:

Grzyby z papryką do słoików

Grzyby z papryką do słoików

Autor:

Przepisów i artykułów: 308 Ocena: 3323

Dodano:

Odsłon: 4920

Wysyp maślaków spowodował, że wciąż poszukuję dla nich nowych zastosowań – tym razem mój wybór padł na grzyby z papryką. Maślaki nadają się do tego celu doskonale – są aromatyczne i równocześnie miękkie po przyrządzeniu. Ale nadadzą się także wszelkie inne leśne grzyby z rurkami na spodniej stronie kapelusza – podgrzybki, koźlarze, prawdziwki. Grzyby z papryką posmakują wszystkim tym, którzy nie oczekują bardzo kwaśnych grzybków w occie. Albo tym, którzy nie wybierają klasycznych marynat. Wszystkim tym, którzy poszukują łagodniejszych smaków, ale jednak nie pozbawionych pazura – ten efekt zapewni nam dodanie ostrej papryki. Jeśli wolisz jeszcze łagodniejszy smak (jak nasze mamy), zrezygnuj z dodatku ostrej papryki. Po prostu jej nie dodawaj, grzybki nie stracą wiele na smaku.

Składniki

  • pokrojone leśne grzyby (mniej więcej zawartość jednego durszlaka), ugotowane przez 10 minut w wodzie z solą
  • 1 szklanka oliwy lub oleju (użyłam w równych proporcjach oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno, oliwy z oliwek oraz oleju z
  • 4 czerwone słodkie papryki, pokrojone w dość drobną kostkę
  • 4 spore cebule, pokrojone w drobną kostkę
  • 1 szklanka wody
  • 5 łyżek cukru
  • 10 łyżek octu jabłkowego
  • 2 łyżki słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej – można pominąć, jeśli wolisz łagodne smaki
  • 3 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do dużego garnka wlej oliwę/olej. Dodaj pokrojoną paprykę i cebulę, gotuj przez 10 minut.

  2. Dodaj ugotowane, pokrojone w kawałki grzyby, gotuj wszystko przez kolejne 10 minut.

  3. W osobnym naczyniu przygotuj zalewę. Wszystkie składniki umieść w rondlu, wymieszaj i zagotuj.

  4. Gorącą zalewę wlej do garnka z papryką, cebulą i grzybami. Gotuj wszystko jeszcze przez 10 minut.

  5. Grzyby z papryką włóż do wyprażonych w piekarniku słoików (130 stopni, 10 minut), gorące zakręcaj.

  6. Wstaw do piekarnika na 20 minut w celu pasteryzacji (znów temperatura 130 stopni). Jeśli słoiki są większe niż 300 ml, to lepiej pasteryzować przez pół godziny lub nawet dłużej (zależnie od wielkości).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń