Do góry

Dania główne Przepis na:

Halibut pieczony z orzechami włoskimi

Halibut pieczony z orzechami włoskimi

Autor: Futka

Przepisów i artykułów: 898 Ocena: 22058

Dodano: 01.01.2016

Odsłon: 4965

Propozycja na smakowitego, lekkiego i pożywnego halibuta pieczonego z orzechami włoskimi. Proste i nieprzesadzone dodatkami przygotowanie halibuta pozwala uszanować niesamowity smak tej ryby, jej delikatność i unikatowość. Smacznie polecam :)

Składniki

  • filet z halibuta
  • orzechy włoskie
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • pieprz czarny
  • sól do smaku
1-2 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Oczyszczony filet z halibuta dzielimy na mniejsze kawałki, które skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie filety obsypujemy z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem, a następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą z oliwek. Każdy filet skrapiamy dodatkową porcją oliwy i posypujemy orzechami włoskimi rozbitymi w moździerzu.

  2. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy bez przykrycia około 15 do 20 minut. Po upieczeniu, halibut w środku powinien być soczysty, a orzeszki delikatnie przyrumienione. Całość podajemy z delikatnym puree ziemniaczanym i świeżą surówką np. z pora i marchewki.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń