Do góry

Dania główne Przepis na:

Halupsi - niemiecka zapiekanka z kiszonej kapusty

Halupsi - niemiecka zapiekanka z kiszonej kapusty

Autor: Fram

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 1417

Dodano: 19.01.2014

Odsłon: 4153

Miłośnicy niemieckiej kuchni wiedzą, o co chodzi: aromatyczna zapiekanka o charakterystycznym, niepowtarzalnym smaku.

Składniki

  • kiszona kapusta - 1kg
  • ryż biały długoziarnisty - 200g
  • boczek wędzony (chudy) - 200g
  • metka - 3 szt. (po 200g)
  • czosnek - 4-5 zabków
  • cebula - 3 szt
  • sól, pieprz
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. ryż gotujemy na sypko

  2. kapustę odciskamy (jeżeli za kwaśna, to wcześniej płuczemy) i w miarę drobno szatkujemy, gotujemy w niewielkiej ilości wody, aż zmięknie, odcedzamy

  3. boczek kroimy w kostkę, podsmażamy, a jak wytopi się tłuszcz, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy, aż się wszystko zrumieni

  4. do naczynia żaroodpornego wrzucamy kapustę, ryż, boczek z cebulą, przeciśnięty przez praskę czosnek i metkę - wszystko dobrze pieprzymy (ma być pikantne), bardzo ostrożnie solimy i dokładnie mieszamy

  5. zapiekamy w odkrytym naczyniu w piekarniku rozgrzanym do 200 st c przez godzinę

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 20 stycznia 2014 Jadłam podobną zapiekankę, ale zamiast ryżu była kasza pęczak, było bardzo smaczne, ale nie wiem czy to też z kuchni niemieckiej...muszę spróbowac Twojej wersji z ryżem :) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń