Do góry

Desery Przepis na:

jabłecznik z kokosową bezą

jabłecznik z kokosową bezą

Autor:

Przepisów i artykułów: 460 Ocena: 15024

Dodano:

Odsłon: 6959

Jabłecznik piekłam w blasze 23x26cm. ale można też na większej wtedy będziemy mieli bardziej cienki spód...

Składniki

  • kruche ciasto: 2 szkl mąki
  • 150g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 1/4 szkl cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • nadzienie: 1,5 kg jabłek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • beza: 3 białka
  • 3/4 szkl cukru
  • 100g kokosowych wiórków
  • szczypta soli
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinkę. Ja często wylepiam ciastem blachę i blachę z ciastem wstawiam do lodówki.

  2. Jabłka obieramy ze skóry i kroimy na plasterki. Przekładamy do garnka, dodajemy sok z cytryny; jeśli mamy kwaśne można dodać też cukier do smaku. Gotujemy, aż jabłka odparują nadmiar wody ale wciąż będą w miarę całe.


  3. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy pianę. Kiedy piana będzie już sztywna dodajemy po łyżce cukru, a na koniec wsypujemy kokosowe wiórki.


  4. Ciasto które mamy już w blaszce posypujemy odrobinę bułką tartą, i wykładamy jabłka. Kokosową bezę wykładamy na ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 160oC na termoobiegu, pieczemy około przez 45 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

aszantia 21 września bardzo podobne ciasto -przepis opublikowała jakiś czas temu- studentka "ciasto kokosowe z jabłkami"

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

przepisy-eli-pl 03 września nie umiem za dobrze piec, wolę gotować ale ten przepis wypróbuje na pewno :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń