Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy wiecie o tym, że bez użycia jajek da się zrobić coś na kształt jajecznicy, w dodatku o jajecznym smaku? Do tej mistyfikacji będzie nam potrzebna tzw. czarna sól jajeczna, czyli kala namak. Więcej o tej soli można przeczytać na blogu, a teraz zapraszam po przepis.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326171
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12015
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16636
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5373
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326171
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12015
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16636
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5373
Składniki
Na rozgrzanym tłuszczu przesmaż cebulkę (ale nie rumień jej), dodaj ewentualnie pieczarki drobno pokrojone, jeśli tofucznica ma być z pieczarkami, a gdy odparuje z nich woda – dodaj rozgniecione widelcem tofu. Możesz dodać tofu od razu po podsmażeniu cebuli, bez pieczarek. Ja tak zrobiłam, w mojej tofucznicy miał królować czosnek niedźwiedzi.
Całość jeszcze chwilę podgrzewaj, podlewając 2-3 łyżkami wody (trzeba dolać jej tylko tyle, by potrawa nie straciła miłej wilgotności), dopraw kurkumą – około 1/2 łyżeczki (dzięki niej tofu zyskuje apetyczny żółty kolor), pieprzem mielonym i czarną solą kala namak (która dodaje siarkowego, jajecznego posmaku).
Na koniec możesz (opcjonalnie) dodać pokrojony pomidor lub inne wybrane warzywo, ale zawsze warto posypać tofu szczypiorkiem – wszak jajecznica ze szczypiorkiem to najlepszy na świecie smak! Czasem jest to zwyczajny szczypiorek, który można kupić w warzywniaku, czasem – czosnek winnicowy, czyli dziki, leśny szczypiorek o zapachu czosnku.
Ostatnio do mojej tofucznicy trafia pokrojony czosnek niedźwiedzi – kupiłam sadzonki, które J. zasadził w różnych częściach ogrodu. Nie chcemy ścinać wszystkiego, by roślinki nie zmarniały, ale podskubujemy po trochu tu i tam. Aromat jest nieziemski!
I to już wszystko, wegańskie śniadanie „jajeczne” gotowe. Smacznego!