Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy wracają mroźne dni, mamy ochotę na rozgrzewające gorące dania, kociołek z soczewicą i kabanosami to świetny pomysł na pożywny szybki obiad, warzywa dostarczają wielu witamin a soczewica doskonale zastępuje mięso, łatwo go przyrządzić a całość zajmuje tylko 30 minut
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 871
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 268
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31515
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 871
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 268
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31515
Składniki
1. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Do garnka wlać 2 łyżki oliwy, podsmażyć cebulę z czosnkiem, dodać pokrojone kabanosy oraz startą na tarce jarzynowej o grubych oczkach marchewkę, poddusić pod przykryciem 2-3 minuty.
2. Wsypać suchą soczewicę, dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz cukinię, zalać wodą lub domowym bulionem, tyle aby zakryło warzywa, osolić do smaku i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu aż soczewica i warzywa zmiękną, w razie potrzeby dolać w trakcie bulionu lub wody.
3. Pod koniec gotowania dodać pokrojonego w kostkę świeżego pomidora oraz suszonego, doprawić do smaku pieprzem, sosem piri piri lub ostrą papryką.