Do góry

Dania główne Przepis na:

Kapusta młoda

Przepis dnia 2016-06-03
Kapusta młoda

Autor:

Przepisów i artykułów: 198 Ocena: 3995

Dodano:

Odsłon: 50748

Ta wiosenna potrawa doskonale smakuje z młodymi ziemniaczkami

Składniki

  • Kapusta młoda 1 główka
  • Marchewka 2 szt.
  • Cebula 2 szt.
  • Kiełbasa 15 dag
  • Koperek 1 pęczek
  • Liść laurowy
  • Pieprz czarny mielony
  • Ziele angielskie
  • Sól
  • Sok z ½ cytryny
  • Masło 2 łyżki
  • Mąka 2 łyżki
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cebule siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na rumiano. Kiełbasę kroimy w kostkę i również podsmażamy.

  2. Kapustę drobno szatkujemy, dodajemy do niej marchewkę startą na tarce o grubych oczkach. Całość sparzamy gorącą wodą, którą później wylewamy. Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy niej ziele angielskie oraz liście laurowe i wlewamy do niedużą ilość wody. Całość gotujemy ok. 20 minut. Po tym czasie, do kapusty dolewamy sok wyciśnięty z ½ cytryny oraz dodajemy podsmażoną cebulę i kiełbasę. Gotujemy potrawę do miękkości.

  3. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy do niego mąkę i dokładnie mieszamy. Gdy mąką się zarumieni, przelewamy zasmażkę do ugotowanej kapusty i dokładnie mieszamy. Dodajemy do potrawy posiekany drobno koperek i doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie można dodać odrobinę cukru.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń