Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozgrzewająca zupa z tortellini to idealne danie na chłodniejsze dni, które z...
Odsłon: 360
Czy są tutaj miłośnicy słodkich śniadań? Jeśli tak, to jest idealna propozycj...
Odsłon: 165
To więcej niż zwykła woda – to prawdziwy detoks w szklance! Sprawdź przepis i...
Odsłon: 187
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 248
Rozgrzewająca zupa z tortellini to idealne danie na chłodniejsze dni, które z...
Odsłon: 360
Czy są tutaj miłośnicy słodkich śniadań? Jeśli tak, to jest idealna propozycj...
Odsłon: 165
To więcej niż zwykła woda – to prawdziwy detoks w szklance! Sprawdź przepis i...
Odsłon: 187
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 248
Składniki
Kotlety z karkówki oprószyłem solą ,pieprzem i wtarłem czosnek. Owinąłem folią spożywczą i włożyłem do lodówki. Jabłka obrałem ,usunąłem gniazda nasienne ,każde pokroiłem na 8 części. W brytfance roztopiłem masło ,dodałem olej i smażyłem jabłka przez ok. 10 min często obracając. Przełożyłem jabłka do miski. Seler pokroiłem na kawałki (5 mm) i wrzuciłem do brytfanki. Smażyłem 5 min. Seler przełożyłem do miseczki. Na rozgrzaną patelnię wrzuciłem mięso i smażyłem po minucie z każdej strony. Wyjąłem na talerz. Do brytfanki wlałem cydr ,zagotowałem ,dodałem kotlety ,jabłka i seler. Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C i dusiłem pod przykryciem 30 min. Wyjąłem mięso z naczynia (przykryłem folią by nie ostygło) ,na kuchence zredukowałem sos ,dodałem śmietanę i dokładnie wymieszałem. Zdjąłem z ognia i dodałem koniak ,ponownie wymieszałem. Mięso podałem z sosem i młodymi ziemniaczkami z masłem ,czosnkiem i natką pietruszki.