Do góry

Śniadania Przepis na:

Karkówka z szynkowara

Karkówka z szynkowara

Autor:

Przepisów i artykułów: 234 Ocena: 4104

Dodano:

Odsłon: 647

Delikatne i soczyste mięso na kanapki.

Składniki

  • Karkówka około 1kg
  • czosnek 1 mała główka
  • sól i pieprz
  • papryka słodka i ostra
  • tymianek i majeranek/ lub ulubione zioła
  • żelatyna 2 łyżeczki
1-2 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Miałam ochotę na wędlinę do kanapek a za sklepowymi nie przepadam.

    Do kanapek najlepiej nadaje się mięso niezbyt chude- idealna jest karkówka.

    Mięso przygotowane w szynkowarze jest bardzo zdrowe- dusi się we własnym sosie i nie wytwarzają się niezdrowe substancje jak przy obróbce wysoką temperaturą.

    Kupiłam karkówkę kształtem najbardziej pasująca do posiadanego szynkowara. Wycięłam odstający fragment mięsa- przyda się do sosu.

  2. Mięso ponacinałam długim wąskim nożem i w otwory powciskałam czosnek.

  3. Mięso obtoczyłam bardzo obficie w przyprawach, wmasowałam je w mięso i także w otworki po włożeniu czosnku.
    Karkówkę posypałam jeszcze żelatyną. Powstała galaretka uzupełni ewentualne luki w mięsie.

  4. Karkówkę włozyłam do specjalnego woreczka do gotowania w szynkowarze. Szynkowar zamknęłam i schowałam na noc do lodówki aby mięso przeszło przyprawami.

  5. Następnego dnia wyjęłam szynkowar z lodówki, poczekałam, aż dojdzie do temperatury pokojowej.
    Wstawiłam go do garnka na ściereczkę, wody powinno być trochę więcej niż poziom mięsa w szynkowarze.

    Od osiągnięcia 85 stopni, parzyłam szynkowar przez trzy godziny w takiej temperaturze.

    Po tym czasie wyjęłam szynkowar, poczekałam aż ostygnie i włożyłam go na noc do lodówki.

  6. Ostatniego dnia, polałam szynkowar ciepłą woda i wyjęłam karkówkę.

    Mięso jest różowe bez dodawania peklosoli i bardzo delikatne. Gotowy wyrób bardzo dobrze się mrozi. Połowę zawsze chowam na następny tydzień

    Galaretkę używam jako bulionetki do sosów. Jest trochę zabawy ale w sumie zajmuje niewiele czasu.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń