Do góry

Śniadania Przepis na:

Karkówka z szynkowara

Karkówka z szynkowara

Autor:

Przepisów i artykułów: 278 Ocena: 5098

Dodano:

Odsłon: 5544

Delikatne i soczyste mięso na kanapki.

Składniki

  • Karkówka około 1kg
  • czosnek 1 mała główka
  • sól i pieprz
  • papryka słodka i ostra
  • tymianek i majeranek/ lub ulubione zioła
  • żelatyna 2 łyżeczki
1-2 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Miałam ochotę na wędlinę do kanapek a za sklepowymi nie przepadam.

    Do kanapek najlepiej nadaje się mięso niezbyt chude- idealna jest karkówka.

    Mięso przygotowane w szynkowarze jest bardzo zdrowe- dusi się we własnym sosie i nie wytwarzają się niezdrowe substancje jak przy obróbce wysoką temperaturą.

    Kupiłam karkówkę kształtem najbardziej pasująca do posiadanego szynkowara. Wycięłam odstający fragment mięsa- przyda się do sosu.

  2. Mięso ponacinałam długim wąskim nożem i w otwory powciskałam czosnek.

  3. Mięso obtoczyłam bardzo obficie w przyprawach, wmasowałam je w mięso i także w otworki po włożeniu czosnku.
    Karkówkę posypałam jeszcze żelatyną. Powstała galaretka uzupełni ewentualne luki w mięsie.

  4. Karkówkę włozyłam do specjalnego woreczka do gotowania w szynkowarze. Szynkowar zamknęłam i schowałam na noc do lodówki aby mięso przeszło przyprawami.

  5. Następnego dnia wyjęłam szynkowar z lodówki, poczekałam, aż dojdzie do temperatury pokojowej.
    Wstawiłam go do garnka na ściereczkę, wody powinno być trochę więcej niż poziom mięsa w szynkowarze.

    Od osiągnięcia 85 stopni, parzyłam szynkowar przez trzy godziny w takiej temperaturze.

    Po tym czasie wyjęłam szynkowar, poczekałam aż ostygnie i włożyłam go na noc do lodówki.

  6. Ostatniego dnia, polałam szynkowar ciepłą woda i wyjęłam karkówkę.

    Mięso jest różowe bez dodawania peklosoli i bardzo delikatne. Gotowy wyrób bardzo dobrze się mrozi. Połowę zawsze chowam na następny tydzień

    Galaretkę używam jako bulionetki do sosów. Jest trochę zabawy ale w sumie zajmuje niewiele czasu.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 22 października Podkupuję pomysł, a już ten z galaretką jako bulionetki to koniecznie. Też robię takie "dodatki" do sosów, ale inaczej i bardziej proco-chłodniej. Jednym słowem OBA przepisy super. Dzięki :):) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Majala 22 października Mam szynkowar. I próbowałam zrobić wędliny. Ale zawsze miały dziwny smak. A teraz wypróbuję ten przepis. Zrobię dokładnie tak samo i mam nadzieję, że będę zadowolona. I pochwalę się. Odpowiedzi: 6 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 07 października Pyszna karkówka, aż żałuję że nie mam tego urządzenia.:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bryssska 05 października Muszę sobie sprawić szynkowar, żeby robić takie pyszne cudeńka ;-D Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basiliana 04 października Pyszna, domowa wędlina z bardzo apetyczną "otoczką". Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń