Desery Przepis na:
karnawałowe faworki kokardki

Przepisów i artykułów: 482 Ocena: 16126
Dodano: 11.02.2019
Odsłon: 824
Składniki
- 4 żółtka
- 4 łyżki śmietany 18%
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka spirytusu lub octu
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder do oprószenia faworków
5-6 os. | 15 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Wszystkie składniki zagnieść i wyrobić ciasto. Ciasto należy dobrze wybić wałkiem.
-
Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto bardzo cienko; im cieniej tym lepiej. Rozwałkowane ciasto tniemy na prostokąty 3 cm na 2 cm i na środku ściskamy dość mocno tak aby powstała kokardka, następnie układamy kokardki na ściereczce obok siebie, ale się nie skleiły.
-
Kokardki smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez chwilę z jednej i drugiej strony, aż się zarumienią.
Komentarze do przepisu (4)

Obserwator 15 lutegoZgłoś do usunięcia
Oj, schrupałbym0 Kto głosował? | Odpowiedz

pelen_brzuszek 12 lutegoZgłoś do usunięcia
jak ładnie zrobione :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

babcitereskiciasta 11 lutegoZgłoś do usunięcia
Śliczne i pyszne kokardki.:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

KORAL 11 lutegoZgłoś do usunięcia
Świetnie wyglądają :)0 Kto głosował? | Odpowiedz