Do góry

Dania główne Przepis na:

Karp na niebiesko z żółtymi burakami

Karp na niebiesko z żółtymi burakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 173 Ocena: 3482

Dodano:

Odsłon: 154

Delikatny i aromatyczny karp na niebiesko z zóltymi burakami i ziemniakami z maslem chrzanowym. Doskonale danie nie tylko na wigilijny stól. Buraki mozna oczywiscie zastapic klasycznymi, czerwonymi, zólte wybralam ze wzgledu na kompozycje kolorystyczna, poza tym sa troche lagodniejsze w smaku i w ten sposób harmonizuja chyba lepiej z karpiem.

Składniki

  • 2 kawałki karpia
  • 100 ml octu jabłkowego
  • 400 ml wody
  • 1 liść laurowy
  • 100 g brukwi
  • szczypta soli
  • 2 szczypty cukru
  • 2 cebule
  • 2 goździki
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • BURAKI Z DRESSINGIEM:
  • 4 średnie żółte buraki lub inne
  • 100 ml oleju z ostu
  • 50 ml octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 1 łyżka kapusty kiszonej
  • 1 łyżka pestek dyni
  • sól i pieprz
  • ZIEMNIAKI Z MASŁEM CHRZANOWYM:
  • 400 g ziemniaków
  • 1 łyżka świeżo startego chrzanu
  • 1 łyżka masła
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotowujemy aromatyczny wywar.
    Obrac brukiew i cebule i pokroic w kostke lub pierscienie.
    Do duzego garnka wlac wode, dodać brukiew, ocet jablkowy, przyprawy i doprowadzic wywar do wrzenia. Gotowac przez ok. 10 minut, nastepnie zmniejszyc ogien i wlozyc do wywaru kawalki karpia.
    Ryba musi naciagnac na wolnym ogniu przez 15 minut w goracym bulionie, nie mozna jednak dopuscic do zagotowania, temperatura musi wynosic ponizej 70° C.

  2. Oczyscic buraki i piec w piekarniku (200° C) przez 30 - 45 min w zaleznosci od ich wielkosci.
    W tym czasie przygotowac dressing. Pokroic bardzo drobno cebule, szczypiorek, kapuste i posiekać nasiona dyni.
    Nastepnie wlozyc je do zakrecanego sloika razem z olejem, octem, musztarda, sola i pieprzem. Szczelnie zakrecic sloik i mocno nim wstrzasac, az wszystko sie dobrze wymiesza.
    Wyjac buraki z piekarnika, obrac i pokroic na kawalki.
    Polac dressingiem i odstawic , aby naciagnely.

  3. W miedzyczasie ugotowac ziemniaki.
    Zrumienic maslo na patelni i dodac swiezo utarty chrzan. Wlozyc ugotowane ziemniaki do miseczki i polac je maslem chrzanowym
    Ulozyc jeszcze ciepłego karpia na burakach i podac z ziemniakami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń