Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla wszystkich, którzy nie mogli się zjawić w Souvlaku,a chcieli skosztować kawałka, mam przepis. Jest prosty i szybko się robi, a przede wszystkim przepyszny <3.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7828
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 992
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13586
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7828
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 992
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13586
Składniki
Żółtka ubijamy z rumem, skórką i sokiem z pomarańczy na gładką masę. Następnie do rozdrabniacza wsypujemy mąkę, bułkę tartą, cynamon, goździki, orzechy, proszek do pieczenia i cukier, i miksujemy na drobne kawałki, ale nie na pył! Dodajemy żółtkową masę, ubijamy białka na sztywną pianę i wszystko razem delikatnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 190℃ stopni i pieczemy przez około 40 minut. W międzyczasie przygotowujemy wszystkie składniki wkładamy do rondelka i cały czas mieszamy aż do rozpuszczenia cukru. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień na minimum i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Ciasto po upieczeniu wyciągamy i dokładnie nakłuwamy szpikulcem. Orzeszki laskowe kruszymy i rozsypujemy po całym cieście. Polewamy wystygniętym syropem. Smacznego!