Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla wszystkich, którzy nie mogli się zjawić w Souvlaku,a chcieli skosztować kawałka, mam przepis. Jest prosty i szybko się robi, a przede wszystkim przepyszny <3.
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4116
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 717
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4116
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 717
Składniki
Żółtka ubijamy z rumem, skórką i sokiem z pomarańczy na gładką masę. Następnie do rozdrabniacza wsypujemy mąkę, bułkę tartą, cynamon, goździki, orzechy, proszek do pieczenia i cukier, i miksujemy na drobne kawałki, ale nie na pył! Dodajemy żółtkową masę, ubijamy białka na sztywną pianę i wszystko razem delikatnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 190℃ stopni i pieczemy przez około 40 minut. W międzyczasie przygotowujemy wszystkie składniki wkładamy do rondelka i cały czas mieszamy aż do rozpuszczenia cukru. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień na minimum i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Ciasto po upieczeniu wyciągamy i dokładnie nakłuwamy szpikulcem. Orzeszki laskowe kruszymy i rozsypujemy po całym cieście. Polewamy wystygniętym syropem. Smacznego!