Do góry

Przetwory Przepis na:

Ketchup z cukinii

Ketchup z cukinii

Autor: sereberko80

Przepisów i artykułów: 538 Ocena: 7224

Dodano: 22.08.2016

Odsłon: 7530

kolejna odsłona cukinii, która jak co roku bardzo obrodziła :-). pyszny słodko-delikatnie pikantny ketchup, dodatek do kanapek, pizzy czy pasztetu

Składniki

  • cukinia 1,5 kg (po obraniu)
  • cebula 0,5 kg
  • ocet jabłkowy 0,5 szkl.
  • cukier 1 szkl.
  • koncentrat pomidorowy 40 dag
  • sól garść
  • pieprz czarny 1 łyżeczka
  • pieprz cayenne 0,5 łyżeczki
  • słodka papryka 1 łyżeczka
> 6 os. > 60 min trudne tanie

Przygotowanie

  1. Przygotowanie ketchupu nalezy rozłożyć na 2 dni. W pierwszy dzień wieczorem należy zetrzeć cukinię i cebulę na tarce o dużych oczkach. Wsypać sól i wymieszać, odstawić.
    Na drugi dzień odlać sok, który puściły warzywa i gotowac na małym ogniu 20 min. Dodać cukier i ocet, wymieszać i gotować kolejne 20 min. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy, wymieszać dokładnie i gotować kolejne 20 min. Posmakować i ewentualnie doprawić. Zmiksować blenderem, gorący ketchup przekładać do słoiczków, dobrze zakręcić. Słoiczki odwrócić pokrywką na dół, po 30 min. słoiczki powinny być dobrze zamknięte.
    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń