Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszka ziemniaczana ma wielu zwolenników. Popularna jest na wschodzie Polski, potrawa pochodząca z kresów wschodnich. Polecam.
Wątróbka kurza jest najdelikatniejsza i najbardziej soczysta. Jej przygotowan...
Odsłon: 86
Sernik neapolitański z dodatkiem kaszy manny i biszkoptów jest delikatny oraz...
Odsłon: 2101
Babka kawowa to idealne ciasto na Wielkanoc, ale i na inne okazje. Jest przep...
Odsłon: 18
Wątróbka kurza jest najdelikatniejsza i najbardziej soczysta. Jej przygotowan...
Odsłon: 86
Sernik neapolitański z dodatkiem kaszy manny i biszkoptów jest delikatny oraz...
Odsłon: 2101
Babka kawowa to idealne ciasto na Wielkanoc, ale i na inne okazje. Jest przep...
Odsłon: 18
Składniki
Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na pulpę. Jelita wołowe płuczemy z soli i moczymy minimum 90 minut.
Pokrojony boczek i cebule smażymy i usmażone studzimy.
Ostudzone dodajemy do pulpy ziemniaczanej.
Wbijamy 1 jajko oraz dodajemy wszystkie przyprawy, dobrze wszystko mieszamy (próbujemy smak).
Za pomocą lejka o dużej średnicy napełniamy jelita na luźno w 4 równe kawałki.
Kawałki kiszek układamy na wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia blasze, wysmarowanej olejem. Po ułożeniu kiszek na blasze, nakłuwamy igłą po kilka razy jedną kiszkę żeby wyszło powietrze. Smarujemy namoczonym w oleju pędzlem każdą kiszkę. Wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy do zarumienienia się kiszek na złoty kolor. Po 50 minutach pieczenia kiszki przewracamy na drugą stronę i podpiekamy kolejne 50 minut z drugiej strony.
Kiszki piekły się 100 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza. Kiszki możemy spożywać bezpośrednio upieczone, dobre są również na drugi dzień podsmażone na patelni.
Podajemy z kwaśną śmietaną lub zsiadłym mlekiem. Smacznego!!!