Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszka ziemniaczana ma wielu zwolenników. Popularna jest na wschodzie Polski, potrawa pochodząca z kresów wschodnich. Polecam.
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666379
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 158
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 739
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5840
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 1008
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 277
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666379
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 158
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 739
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5840
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 1008
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 277
Składniki
Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na pulpę. Jelita wołowe płuczemy z soli i moczymy minimum 90 minut.
Pokrojony boczek i cebule smażymy i usmażone studzimy.
Ostudzone dodajemy do pulpy ziemniaczanej.
Wbijamy 1 jajko oraz dodajemy wszystkie przyprawy, dobrze wszystko mieszamy (próbujemy smak).
Za pomocą lejka o dużej średnicy napełniamy jelita na luźno w 4 równe kawałki.
Kawałki kiszek układamy na wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia blasze, wysmarowanej olejem. Po ułożeniu kiszek na blasze, nakłuwamy igłą po kilka razy jedną kiszkę żeby wyszło powietrze. Smarujemy namoczonym w oleju pędzlem każdą kiszkę. Wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy do zarumienienia się kiszek na złoty kolor. Po 50 minutach pieczenia kiszki przewracamy na drugą stronę i podpiekamy kolejne 50 minut z drugiej strony.
Kiszki piekły się 100 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza. Kiszki możemy spożywać bezpośrednio upieczone, dobre są również na drugi dzień podsmażone na patelni.
Podajemy z kwaśną śmietaną lub zsiadłym mlekiem. Smacznego!!!