Do góry

Dania główne Przepis na:

Kiszka ziemniaczana.

Kiszka ziemniaczana.

Autor: kuchmariola63

Przepisów i artykułów: 618 Ocena: 4985

Dodano: 21.11.2017

Odsłon: 1688

Kiszka ziemniaczana ma wielu zwolenników. Popularna jest na wschodzie Polski, potrawa pochodząca z kresów wschodnich. Polecam.

Składniki

  • ziemniaki typ kulinarny BC 1 kg
  • jelito wołowe 50 - 55 mm średnicy 1 metr
  • boczek wędzony lub surowy 10 dag
  • jajko kurze 1 szt.
  • cebula 1 szt.
  • majeranek 1 łyżka
  • sól 1 mała łyżeczka
  • pieprz czarny pół łyżeczki
  • pieprz ziołowy pół łyżeczki
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na pulpę. Jelita wołowe płuczemy z soli i moczymy minimum 90 minut.

  2. Pokrojony boczek i cebule smażymy i usmażone studzimy.

  3. Ostudzone dodajemy do pulpy ziemniaczanej.

  4. Wbijamy 1 jajko oraz dodajemy wszystkie przyprawy, dobrze wszystko mieszamy (próbujemy smak).

  5. Za pomocą lejka o dużej średnicy napełniamy jelita na luźno w 4 równe kawałki.

  6. Kawałki kiszek układamy na wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia blasze, wysmarowanej olejem. Po ułożeniu kiszek na blasze, nakłuwamy igłą po kilka razy jedną kiszkę żeby wyszło powietrze. Smarujemy namoczonym w oleju pędzlem każdą kiszkę. Wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy do zarumienienia się kiszek na złoty kolor. Po 50 minutach pieczenia kiszki przewracamy na drugą stronę i podpiekamy kolejne 50 minut z drugiej strony.

  7. Kiszki piekły się 100 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza. Kiszki możemy spożywać bezpośrednio upieczone, dobre są również na drugi dzień podsmażone na patelni.

  8. Podajemy z kwaśną śmietaną lub zsiadłym mlekiem.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 21 listopada Nic, a nic nie podoba mnie się ten przepis... Jak tak można katować ludzi, tymi pysznymi daniami? Mariolu! Szykuj pokój! Wpadamy do Was i będziemy kosztować tych przepyszności <3 Cudo <3

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 21 listopada Takie kiszki robiła moja babcia, było to dawno
temu /ja już jestem prababcią/, ale smak tej kiszki pamiętam. Muszę zrobić i przypomnieć
sobie młode lata. Pozdrawiam.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń