Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 05-05-2019
Wspaniałe danie, typowe dla kuchni greckiej. W Polsce znane jest pod nazwą Mussaka/Musaka/Moussaka/Mousaka. Bazą do przygotowania Mussaki są świeże bakłażany, ziemniaki i mielone mięso a wszystko łączy sos beszamelowym. U mnie pojawiła się nieco odchudzona wersja mussaki, ponieważ zamiast sosu beszamelowego użyłam jogurtu greckiego.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 137
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 993
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1175
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11998
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 137
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 993
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1175
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11998
Składniki
Bakłażana myjemy, nakłuwamy w kilku miejscach wykałaczką, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Pieczemy 20 minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni. Następnie bakłażana studzimy, kroimy wzdłuż na plastry o grubości około 1/2 cm. Ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach tak, aby były lekko twardawe. U mnie trwało to około 20 minut. Odcedzamy, studzimy i podobnie jak bakłażana kroimy w plasterki. Mięso smażymy na oliwie, dodajemy sól, kolorowy pieprz utarty w moździerzu. W trakcie smażenia (po około 10 minutach) dodajemy pokrojone w drobną kostkę cebulę i czosnek. Całość smażymy 25- 30 minut, dodajemy koncentrat pomidorowy, suszone oregano i wodę przewidzianą w przepisie. Wszystko razem delikatnie mieszamy, smażymy jeszcze 10 minut.
W naczyniu żaroodpornym układamy połowę plastrów bakłażana, przykrywamy połową usmażonego mięsa, następnie układamy pokrojone ziemniaki, które smarujemy jogurtem (150g). Całość przykrywamy drugą połową mięsa, na wierzch układamy pozostałe plastry bakłażana, które smarujemy resztą jogurtu. Zapiekankę posypujemy odrobiną suszonego oregano i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 20- 25 minut. Przed podaniem mussakę dekorujemy listkami świeżej bazylii. Uwaga: Ziemniaków i bakłażana nie obieramy po wystudzeniu. Smacznego.