Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis podpatrzony z niezapomnianego internetowego cyklu kulinarnego Siostry Angeliki.
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3716
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 906
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 228
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34203
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 554
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3716
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 906
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 228
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34203
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 554
Składniki
*Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, trochę chłodzimy i przeciskamy przez praskę. *Do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną i jajka. Wszystko dobrze mieszamy.
*Obieramy jabłka, które następnie kroimy w kostkę (ok 1 cm). *Jabłka mieszamy z ziemniakami i formujemy dosyć duże kluski (ok 5 cm). (zaznaczam, że jabłka mieszamy z ziemniakami a nie wkładamy do środka)
*Kluski gotujemy w osolonej wodzie i z odrobiną oleju na małym ogniu od wypłynięcia na powierzchnie jakieś 5 minut. Najlepiej poświęcić jedną kluskę i zobaczyć doświadczalnie czy jest ugotowana. *Na maśle podsmażamy bułkę tartą ,którą polewamy kluski.
Ps W jednej części kraju potrawę nazywamy kluskami a w innej knedlami.