Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis podpatrzony z niezapomnianego internetowego cyklu kulinarnego Siostry Angeliki.
Dzień dobry dziś do zaproponowania mam dla was przepyszną szynkę na kanapki,...
Odsłon: 18
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 132
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9068
Dzień dobry dziś do zaproponowania mam dla was przepyszną szynkę na kanapki,...
Odsłon: 18
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 132
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9068
Składniki
*Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, trochę chłodzimy i przeciskamy przez praskę. *Do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną i jajka. Wszystko dobrze mieszamy.
*Obieramy jabłka, które następnie kroimy w kostkę (ok 1 cm). *Jabłka mieszamy z ziemniakami i formujemy dosyć duże kluski (ok 5 cm). (zaznaczam, że jabłka mieszamy z ziemniakami a nie wkładamy do środka)
*Kluski gotujemy w osolonej wodzie i z odrobiną oleju na małym ogniu od wypłynięcia na powierzchnie jakieś 5 minut. Najlepiej poświęcić jedną kluskę i zobaczyć doświadczalnie czy jest ugotowana. *Na maśle podsmażamy bułkę tartą ,którą polewamy kluski.
Ps W jednej części kraju potrawę nazywamy kluskami a w innej knedlami.