Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Często zdarza się, że w lodówce mam wszystkiego po trochu, niby nic konkretnego, ale jak wrzuci się to wszystko razem do gara to wychodzi super smaczne i sycące danie:) Oczywiście wersja lżejsza, bez zbędnego tłuszczu:)
Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.
Odsłon: 2881
Puree z kalafiora to pyszna alternatywa dla klasycznego, ziemniaczanego. Cech...
Odsłon: 1170
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 13641
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2800
Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.
Odsłon: 2881
Puree z kalafiora to pyszna alternatywa dla klasycznego, ziemniaczanego. Cech...
Odsłon: 1170
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 13641
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2800
Składniki
Schab pokroiłam w cienkie paseczki i podsmażyłam na patelni wraz z cebulą pokrojoną w piórka dodając łyżkę sosu sojowego, przyprawę do pieczeni i shoarmę. Do garnka z zagotowanym 1 litrem wody dodałam podsmażone mięso z cebulą, dodałam listki laurowe i ziele angielskie i dusiłam pod przykryciem przez ok. 30 minut.
W drugim garnku w tym samym czasie gotowałam pokrojoną kiełbasę i kabanosy, by pozbyć się z nich nadmiaru tłuszczu (dla tych mniej dbających o linię zabieg zbyteczny:P).
Po 30 minutach do schabu dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew i pietruszkę. Gotowałam kolejne 20 minut, w trakcie których pokroiłam i poddusiłam na patelni pozostałe warzywa (na 2 łyżkach sosu sojowego, doprawiając lekko solą i czosnkiem).
Na koniec dodałam do schabu podduszone warzywa, "odtłuszczone" kiełbaski, groszek i fasolę (przepłukane wcześniej wodą), doprawiłam koncentratem, 4 łyżeczkami majeranku, 1-2 łyżkami sosu sojowego, słodką papryką, suszonymi pomidorami, czosnkiem i solą.
Sosu nie zagęszczam mąką, mam na to swój patent:). A mianowicie miksuję 2-3 łyżki warzyw na gładką masę z dodatkiem 2-3 łyżek zagęszczonego mleczka UHT 4%. Krem dodaję do kociołka i gotowe:) Smacznego:)