Do góry

Dania główne Przepis na:

Kopytka

Przepis dnia 2015-01-03
Kopytka

Autor:

Przepisów i artykułów: 842 Ocena: 16195

Dodano:

Odsłon: 22852

Tradycyjne danie ; przepis wg "Kuchni polskiej"

Składniki

  • 800 g ziemniaków
  • 2 jajka
  • 300 g mąki
  • sól
  • dodatkowo: 2 łyżki masła
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki umyłem, obrałem i zalałem taką ilością osolonego wrzątku, by je zakrywał, wsypałem kopiastą łyżeczkę soli i gotowałem pod przykryciem na dość mocnym ogniu 25-30 minut, ( czas zależny od wielkości, a także gatunku ziemniaków). Jeśli trzeba uzupełnić wodę, wlewając wrzątek. Odcedziłem i po wystygnięciu ziemniaków zmieliłem je w maszynce do mięsa. Połączyłem z jajkami oraz mąką i zagniotłem ciasto. Podzieliłem na części, na oprószonej mąką stolnicy uformowałem wałki o średnicy 2 cm. Lekko je przypłaszczyłem i pokroiłem skośnie na kawałki szerokie na mniej więcej centymetr. Ważne jest , aby robić to jak najszybciej, ponieważ im ciasto dłużej stoi, tym staje się rzadsze i kopytka się lepią. Wrzucałem do jak największej ilości wrzącej osolonej wody. Kiedy woda ponownie się zagotowała , zmniejszyłem ogień. Wyjąłem kopytka łyżką cedzakową 3 minuty po tym , jak wypłyneły na powierzchnię. Podałem podsmażone na maśle.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Greg36 10 stycznia 2015 Przepis ekstra, pozdrawiam, już mi ślinka leci, a gdyby tak jeszcze do tego świeża gotowana kapusta z ZASMAŻKĄ to już w ogóle MIODZIO !

35 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Irys-1260 13 grudnia 2014 Uwielbiam takie chrupiące kopytka. Pyszne !

35 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 09 grudnia 2014 moja słabość okrutna, a zwłaszcza takie sexy przysmażone, mniam :))

44 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 08 grudnia 2014 Aż się proszą o zjedzenie!Nawet o tej godzinie bym się nimi zajadała:))

42 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń