Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Małe co nieco dla wielbicieli przypraw korzennych i nie tylko...
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 578
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 39
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 74
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 36
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 344
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 578
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 39
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 74
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 36
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 344
Składniki
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Dużą blachę wyłożyć folią aluminiową. Dynię opłukać, wydrążyć pestki i całą ćwiartkę albo przekrojoną na pół włożyć do piekarnika ( nie obierać skórki z dyni). Dynię piec ok 60 minut. Po 40 minutach warto sprawdzić miękkość dyni i to czy skórka się nie przypala. Wyjąć dynię z piekarnika i zostawić do wystygnięcia. Gdy ostygnie odkroić skórkę i miąższ zmiksować blenderem na mus. W misce wymieszać przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, imbir i cynamon w proszku. W drugiej misce wymieszać puree z dyni, masło, jajka i ekstrakt z wanilii. Połączyć z suchymi składnikami oraz pokrojonymi suszonymi śliwkami. Formę na ciasto o wymiarach ok. 20 x 20 cm, wysmarować masłem oraz wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy i piec przez około 35 - 40 minut (sprawdzić patyczkiem; po wyjęciu z ciasta powinien być suchy). Ostudzić. Ciasto można oblać białą lub mleczną czekoladą i udekorować np. włoskimi orzechami.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Dużą blachę wyłożyć folią aluminiową. Dynię opłukać, wydrążyć pestki i całą ćwiartkę albo przekrojoną na pół włożyć do piekarnika ( nie obierać skórki z dyni). Dynię piec ok 60 minut. Po 40 minutach warto sprawdzić miękkość dyni i to czy skórka się nie przypala. Wyjąć dynię z piekarnika i zostawić do wystygnięcia. Gdy ostygnie odkroić skórkę i miąższ zmiksować blenderem na mus.
W misce wymieszać przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, imbir i cynamon w proszku. W drugiej misce wymieszać puree z dyni, masło, jajka i ekstrakt z wanilii. Połączyć z suchymi składnikami oraz pokrojonymi suszonymi śliwkami. Formę na ciasto o wymiarach ok. 20 x 20 cm, wysmarować masłem oraz wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy i piec przez około 35 - 40 minut (sprawdzić patyczkiem; po wyjęciu z ciasta powinien być suchy). Ostudzić. Ciasto można oblać białą lub mleczną czekoladą i udekorować np. włoskimi orzechami.