Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięso mielone w kuchni bywa czasami „ostatnią deską ratunku”. Można je wykorzystywać na wiele różnych, bardzo smakowitych sposobów. Jednym z nich jest kotlet.
Wersja kiełbasek z papryką i cebulą, którą można przyrządzić albo na patelni,...
Odsłon: 146
Zupa z zielonego groszku tym razem wzbogacona koprem włoskim, który nadaje no...
Odsłon: 298
szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...
Odsłon: 1527
Wersja kiełbasek z papryką i cebulą, którą można przyrządzić albo na patelni,...
Odsłon: 146
Zupa z zielonego groszku tym razem wzbogacona koprem włoskim, który nadaje no...
Odsłon: 298
szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...
Odsłon: 1527
Składniki
Prawie za każdym razem, gdy wykorzystuję mięso mielone „wyrabiam” je długo, razem ze wszystkimi przyprawami dzień wcześniej. To sprawia, że mięso przenikają aromaty dodatków i przypraw. Suchą kajzerkę namocz w mleku.
Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle. Cebulę i odciśniętą kajzerkę wymieszaj dokładnie z mięsem. Dopraw solą i pieprzem – przygotowując ten rodzaj kotletów zastosuj tylko sól i pieprz, ponieważ plastry bekonu, w które zawiniesz kotlety dodadzą im pewną subtelną nutę smakową wędzonki. Odstaw na całą noc do lodówki.
Z tak przygotowanego mięsa mielonego uformuj „kwadratowe” kotlety, a każdy z nich owiń na krzyż dwoma plastrami bekonu – najlepsze są bardzo cienkie plastry.
Długie liście pora zblanszuj we wrzątku przez kilka sekund, tak aby były elastyczne. Każdego zblanszowanego liścia przetnij wzdłuż na trzy, cztery paski. Każdego kotleta owiniętego plastrami bekonu przewiąż na krzyż paskami pora.
W ten sposób przygotowane kotlety smaż powoli na maśle z dodatkiem oleju z obu stron. Podawaj z czym chcesz – z ziemniakami, białym pieczywem – pełna dowolność.