Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 18-06-2016
Dziś u mnie na obiad mielone kotlety. Jednak robiąc to tradycyjne danie z każdym razem staram się je nieco odmienić, coś dodać od siebie. Przedstawiam więc mój autorki przepis na kotlety mielone z chrzanem i miętą. Nam smakowały wyśmienicie. Miały lekki posmak chrzanu i mięty a przy tym wyszły fajnie soczyste. No i wymyślona na poczekaniu panierka z płatków jaglanych – strzał w dziesiątkę!
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 671
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 47
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 221
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 353
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 144
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4632
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 671
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 47
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 221
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 353
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 144
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4632
Składniki
Bułkę namaczam w mleku. Cebulę kroję w kostkę, podsmażam na oleju na złoto i lekko studzę. Siekam listki mięty, bez łodyżek.
Mięso, jajko, odciśniętą kajzerkę, podsmażoną cebulę, posiekaną miętę, chrzan wrzucam do dużej miski. Doprawiam solą i pieprzem po czym dobrze mieszam. Ja po prostu wkładam łapkę i wyrabiam. Mięso po wymieszaniu powinno trzymać się razem i nie powinno być ani za luźne ani za twarde. W ostateczności można zagęścić dodając nieco bułki tartej lub rozluźnić dolewając odrobinę zimnej wody lub mleka albo dodając jajko, jeśli wcześniej było użyte tylko jedno. Trzy jajka to już za wiele.
Jak już mięso jest dobrze wymieszane w dłoniach zwilżonych zimną wodą formuję średniej wielkości kulki, obtaczam płatkach jaglanych i lekko spłaszczam.
Kotlety smażę na średnio rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Ja smażę na indukcji na największym polu na połowie mocy. Bardzo ważna rzecz! Jeśli po usmażeniu pierwszej partii kotletów pozostały kolejne, to należy usunąć z patelni cały wysmażony tłuszcz (robię to ręcznikiem papierowym) i nalać świeżego. W przeciwnym wypadku druga partia będzie przypalona.
Mielone można podać na przykład z ziemniakami z wody oraz sałatką z kapusty pekińskiej i marchewki. Smacznego!