Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety siekane z kurczaka – smażone lub z piekarnika

Kotlety siekane z kurczaka – smażone lub z piekarnika

Autor:

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 68315

Dodano:

Odsłon: 9124

Witam serdecznie po dłuższej przerwie, w końcu grypę pokonałam i doszłam do siebie :), a że już się lepiej czuję to podzielę się przepisem na pyszne kotlety z piersi kurczaka. Kotlety są bardzo smaczne, soczyste i możemy je usmażyć lub upiec w piekarniku. Polecam wypróbować przepis.

Składniki

  • Z podanej porcji wyjdzie około 14 kotletów
  • 1 podwójna pierś z kurczaka (około 600 g)
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 jajka
  • 100 g sera mozzarella (żółta) – starta na tarce o grubych oczkach
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (około 50 g)
  • około 2 łyżek natki pietruszki
  • około 1 łyżki szczypiorku
  • około 1 łyżki koperku
  • sól, pieprz szczypta tymianku
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Umytą i osuszoną pierś z kurczaka, drobno kroję i przekładam do miski.

  2. Do pokrojonej piersi dodaję wszystkie składniki na kotlety (natkę pietruszki, szczypiorek i koperek siekam), doprawiam i dokładnie mieszam.

    Tak przygotowaną masę odstawiam na około 30 minut do lodówki.

  3. Smażenie kotletów:
    Na rozgrzanym tłuszczu na patelni smażę kotlety z obydwu stron na lekko brązowy kolor. Kotlety przypominają kształtem placki ziemniaczane.
    Usmażone układam na ręczniku papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

  4. Pieczenie kotletów:
    Blachę wykładam papierem do pieczenia i maluję niewielką ilością oleju, nakładam po łyżce masy i formuję kotlety, tak jak na patelni.

    Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 35 minut, po około 25 minutach blachę wyjmuję i przewracam kotlety na drugą stronę i piekę jeszcze około 10 minut.

    Kotlety siekane z kurczaka są gotowe, życzę smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń