Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety z kalafiora, kapusty kiszonej i kaszy kuskus

Kotlety z kalafiora, kapusty kiszonej i kaszy kuskus

Autor:

Przepisów i artykułów: 101 Ocena: 743

Dodano:

Odsłon: 2854

Warzywne kotleciki, pieczone w piekarniku. Świetny dodatek do mięsa czy sosu.

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kapustę gotujemy ok 20 minut. Po ostudzeniu wybieramy liście laurowe, ziele i przyprawy (jeśli takowe były w kapuście) i szatkujemy dość drobno.

    Kalafior dzielimy na kawałki, marchew obieramy i kroimy na kilka części. Gotujemy razem, aż kalafior będzie miękki. Zostawiamy do ostudzenia.

    Kaszę zalewamy wrzątkiem - powinna być miękka, ale bez nadmiaru wody.

    Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Czosnek też obieramy, możemy pokroić ząbki na ćwiartki. Podsmażamy razem na odrobinie oliwy aż cebula stanie się szklista.

    Wrzucamy cebulę i czosnek do kalafiora z marchewką. Wszystko razem miksujemy blenderem na gładką masę.

    Dodajemy kapustę kiszoną, kaszę i bułkę tartą. Doprawiamy do smaku. Do kalafiora bardzo pasuje gałka. Możecie też dodać inne ulubione przyprawy lub zioła.
    Jeśli masa będzie zbyt mokra, żeby formować kotlety dodajcie więcej bułki tartej.

  2. Gotowe kotlety wykładamy na natłuszczoną blachę i pieczemy w 180 stopniach, aż się zarumienią. U mnie na termoobiegu piekły się 20 minut.

    Z mojej porcji wyszło mi 13 kotletów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń