Do góry

Przekąski Przepis na:

Krewetki na ostro

Przepis dnia 2013-05-13
Krewetki na ostro

Autor:

Przepisów i artykułów: 105 Ocena: 3216

Dodano:

Odsłon: 26019

Jakby mi ktoś parę lat temu powiedział, że polubię krewetki to puknąłbym się jedynie w czoło. Co jak co ale do tych morskich robaczków trzeba się przekonać. Jedno jest pewne - krewetki genialnie wychodzą na zdjęciach, a smak podkręcony solidną porcją chili również daje ciekawe wrażenia. Podobno krewetki to afrodyzjak.

Składniki

  • krewetki tygrysie - 25dag
  • czosnek polski - 4 ząbki
  • papryczka chili - 1 sztuka
  • pietruszka zielona - pół pęczka
  • olej - łyżka
  • masło - 2 łyżki
  • pieprz
  • sól
  • szczypiorek
3-4 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Porządnie rozgrzewamy olej na patelni. Podsmażamy na nim 2 ząbki posiekanego czosnku pilnując by się nie przypalił. Na patelnię teraz powinno trafić masło. Gdy się rozpuści dodajemy świeże lub rozmrożone dokładnie i przyprawione porządnie solą oraz pieprzem krewetki. Obsmażamy je z każdej strony dodając połowę porcji posiekanej natki pietruszki. Mieszamy dość często by się zrumieniły z każdej strony równomiernie.

  2. Czas na ostre chili - pokrojona w drobne paseczki papryczka doda odpowiedniego smaku mięsistym krewetkom. Kolej na resztę posiekanej pietruszki i kolejne dwa ząbki czosnku. Dusimy krewetki jeszcze chwilę i podajemy przystrojone szczypiorkiem. Jedliśmy je z opiekaną ciabatą posmarowaną pietruszkowym pesto - smaczna przekąska na wieczór. Krewetki można skropić przed podaniem cytryną.

  3. Uwaga - jeśli użyjecie świeżej, nieobranej krewetki nie zapomnijcie usunąć czarny przewód pokarmowy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

okonek 04 maja 2013 kazda krewetka dobra jaksiejej nie wysmazy na podeszwe - a ten przepis moimzdaniem przewiduje troche zbyt dlugie smazenie Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sms1962 24 kwietnia 2013 Najlepsze krewetki Jumbo jadłem kiedys za wielką wodą. Były grillowane ia nie smazone i w specjalnym ostrym sosie

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń