Do góry
Przepis spons.

Dania główne Przepis na:

Krewetki tandoori z orientalnym sosem orzechowym

Krewetki tandoori z orientalnym sosem orzechowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 315

Dodano:

Odsłon: 560

Krewetki tandoori z orientalnym sosem orzechowym

Składniki

  • 700 g krewetek królewskich, oczyszczonych
  • Marynata:
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka imbiru
  • ½ łyżeczki kuminu
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki kolendry w proszku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/8 łyżeczki curry
  • Orientalny sos orzechowy:
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3-4 łyżki wody
  • pieprz do smaku
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wymieszać wszystkie składniki marynaty i włożyć do niej oczyszczone krewetki, na co najmniej 2 godziny.

  2. Rozgrzać urządzenie Airfryer do temperatury 200 stopni.

  3. Do kosza urządzenia włożyć zamarynowane krewetki.

  4. Ustawić czas na 10 minut, wsunąć kosz i kontynuować smażenie do momentu aż urządzenie wyemituje sygnał dźwiękowy. Podczas smażenia co jakiś czas podnieść kosz i nim potrząsać, aby krewetki równomiernie się usmażyły.

  5. Gdy krewetki się smażą przygotować sos – cukier mieszać z octem ryżowym, sosem sojowym i wodą, aż się rozpuści, dodać masło orzechowe i mieszać do uzyskania konsystencji sosu, w razie potrzeby dodać więcej wody.

  6. Wskazówka:

    W zależności od wielkości krewetek mogą one wymagać krótszego lub dłuższego czasu smażenia. Po 7 minutach zaleca się spróbować czy są gotowe, krewetki powinny być miękkie, nie powinny być gumowate, jeśli tak się stanie, oznacza to, że zostały przesmażone.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń