Do góry

Dania główne Przepis na:

Krokiety dziadowskie

Przepis dnia 2017-12-15
Krokiety dziadowskie

Autor: Kate85

Przepisów i artykułów: 72 Ocena: 1092

Dodano: 12.12.2017

Odsłon: 6156

KROKIETY DZIADOWSKIE Jak przygotować świąteczne krokiety dziadowskie - sprawdzony przepis krok po kroku. DZIADOWSKIE KROKIETY z kapustą, kminkiem, ugotowanymi ziemniakami oraz kaszą i grzybami. Krokiety z dodatkiem szklanki czerwonego barszczu lub sosem, np.: grzybowym....mniam!

Składniki

  • szklanka ugotowanych ziemniaków
  • czubata szklanka ugotowanej na sypko kaszy
  • szklanka zasmażonej, kiszonej kapusty
  • 10 kapeluszy pieczarek lub świeżych grzybów
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia - najlepiej olej i smalec (pół na pół)
  • tarta bułka do panierowania
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. * Przygotowuję te krokieciki wg przepisu E. Aszkiewicz, są mega pyszne :) Fantastyczne z wigilijnym, czerwonym barszczem.
    Pracochłonne, to prawda, szczególnie przy formowaniu i smażeniu. Możecie jednak farsz zawinąć w naleśniki ! :) I też są super.
    Krokieciki są naprawdę pyszne...zapisujcie sobie ten przepis...kiedyś na pewno z niego skorzystacie :) Dla Was ten przepis i ulepszajcie go!
    Ślicznie pozdrawiam.





  2. Cebulę siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, dodajemy odrobinę cukru, aby ładnie się skarmelizowała.

  3. Do podsmażonej cebuli dodajemy oczyszczone i pokrojone na kawałki grzyby, zasmażamy, mieszamy, aby smaki się połączyły.

    Kaszę, ziemniaki, zasmażoną kapustę oraz zasmażoną cebulę z grzybami przepuszczamy przez maszynkę lub rozdrabniamy w malakserze.

    *ważne aby ziemniaki były dobrze wystudzone, w przeciwnym razie cała masa będzie bardzo kleista i trudno będzie uformować z niej zgrabne krokieciki.

  4. Do masy dodajemy 1 jajko, mielony kminek, doprawiamy według własnych upodobań smakowych. Farsz powinien być pikantny, wyraźny w smaku! Dokładnie wyrabiamy.

  5. Z masy formujemy 10 krokietów, panierujemy w roztrzepanym jajku i tartej bułce.

  6. Krokiety smażymy na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron.

    Podajemy z filiżanką czerwonego barszczu lub pikantnym sosem grzybowym, pieczarkowym lub myśliwskim.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń