Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
KROKIETY DZIADOWSKIE Jak przygotować świąteczne krokiety dziadowskie - sprawdzony przepis krok po kroku. DZIADOWSKIE KROKIETY z kapustą, kminkiem, ugotowanymi ziemniakami oraz kaszą i grzybami. Krokiety z dodatkiem szklanki czerwonego barszczu lub sosem, np.: grzybowym....mniam!
Propozycja na sycące danie dla gromadki gości. Można wykorzystać warzywa pozo...
Odsłon: 56
Świetna przekąska na imprezkę, sylwestra oraz też dobrze sprawdzi się jako ob...
Odsłon: 51
Smakowitości na imprezy domowe i nie tylko bez zawartości chemii.
Odsłon: 18
Przepis dnia
Dorsz pieczony to szybki i prosty przepis na rybne danie, które sprawdzi się...
Odsłon: 5465
Propozycja na sycące danie dla gromadki gości. Można wykorzystać warzywa pozo...
Odsłon: 56
Świetna przekąska na imprezkę, sylwestra oraz też dobrze sprawdzi się jako ob...
Odsłon: 51
Smakowitości na imprezy domowe i nie tylko bez zawartości chemii.
Odsłon: 18
Przepis dnia
Dorsz pieczony to szybki i prosty przepis na rybne danie, które sprawdzi się...
Odsłon: 5465
Składniki
* Przygotowuję te krokieciki wg przepisu E. Aszkiewicz, są mega pyszne :) Fantastyczne z wigilijnym, czerwonym barszczem. Pracochłonne, to prawda, szczególnie przy formowaniu i smażeniu. Możecie jednak farsz zawinąć w naleśniki ! :) I też są super. Krokieciki są naprawdę pyszne...zapisujcie sobie ten przepis...kiedyś na pewno z niego skorzystacie :) Dla Was ten przepis i ulepszajcie go! Ślicznie pozdrawiam.
Cebulę siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, dodajemy odrobinę cukru, aby ładnie się skarmelizowała.
Do podsmażonej cebuli dodajemy oczyszczone i pokrojone na kawałki grzyby, zasmażamy, mieszamy, aby smaki się połączyły. Kaszę, ziemniaki, zasmażoną kapustę oraz zasmażoną cebulę z grzybami przepuszczamy przez maszynkę lub rozdrabniamy w malakserze. *ważne aby ziemniaki były dobrze wystudzone, w przeciwnym razie cała masa będzie bardzo kleista i trudno będzie uformować z niej zgrabne krokieciki.
Do masy dodajemy 1 jajko, mielony kminek, doprawiamy według własnych upodobań smakowych. Farsz powinien być pikantny, wyraźny w smaku! Dokładnie wyrabiamy.
Z masy formujemy 10 krokietów, panierujemy w roztrzepanym jajku i tartej bułce.
Krokiety smażymy na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Podajemy z filiżanką czerwonego barszczu lub pikantnym sosem grzybowym, pieczarkowym lub myśliwskim. Smacznego :)