Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak przygotować domowe krokiety z kapustą, wędzonymi śliwkami i grzybami - zobacz wypróbowany przepis krok po kroku.
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 188
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 385
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1787
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3349
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 26867
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 188
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 385
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1787
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3349
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 26867
Składniki
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe: do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, sól i na początek 2 szklanki wody gazowanej. Wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką. Następnie, porcjami wsypujemy mąkę pszenną, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Ciasto naleśnikowe powinno mieć dosyć rzadką konsystencję, nie może być zbyt gęste. Dalej, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Konsystencję ciasta regulujemy ilością dodawanej mąki lub wody - dlatego też nie podałam dokładnej ilości tych składników. Ciasto odstawiamy aby 'odpoczęło'. Ciasto naleśnikowe będzie najlepsze, jeżeli pozwolicie mu porządnie 'odpocząć' ;) Można nawet przygotować je dzień wcześniej i zostawić w lodówce na noc. Następnego dnia pozostaje jedynie usmażyć fantastyczne naleśniki :) Na patelnie wlewamy porcję ciasta, rozprowadzamy cienką warstwę na całej patelni, smażymy z obu stron, aż się zarumienią.
Przygotowujemy farsz: Wstępnie osączoną z zalewy kapustę wkładamy do garnka, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia - gotujemy 30 minut bez przykrycia. Ugotowaną kapustę osączamy na sicie, studzimy - dokładnie odciskamy z nadmiaru wody o drobno siekamy.
Pieczarki smażymy na rozgrzanym oleju, gdy cała woda z patelni odparuje, dodajemy posiekaną cebulę, oprószamy cukrem, solą i smażymy jeszcze jakieś 3 minuty.
Po kilku minutach do pieczarek i cebuli dodajemy rozdrobnioną kapustę kiszoną, posiekane śliwki, całość doprawiamy ulubionymi przyprawami i smażymy jeszcze praz 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Wystudzony farsz rozprowadzamy na naleśnikach, zwijamy w krokieciki i obtaczamy w panierce. Krokiety smażymy na rozgrzanym tłuszczu na piękny złoty kolor. Pyszne krokiety, wspaniałe z wigilijnym czerwonym barszczem, do zupy grzybowej (wtedy bez lanych klusek) lub po prostu same, bez dodatków :) Smacznego :)