Do góry

Dodatki Przepis na:

Kuleczki ziemniaczane

Kuleczki ziemniaczane

Autor:

Przepisów i artykułów: 910 Ocena: 22617

Dodano:

Odsłon: 41614

Propozycja na delikatne, mięciutkie i niezwykle smakowite kuleczki ziemniaczane, które będą świetną przekąską serwowaną z ulubionym sosem. Kuleczki sprawdzą się także jako węglowodanowy dodatek do dania głównego lub zupy. Świetnie smakują w towarzystwie mięsa, ryb oraz świeżych warzyw.

Składniki

  • 5 dużych ziemniaków
  • 1 cebula biała
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
  • 1 plaster masła
  • sól i pieprz
  • olej rzepakowy
  • PANIERKA:
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, a cebulkę kroimy w kostkę i rumienimy ją na maśle. Ugotowane ziemniaki rozbijamy tłuczkiem na gładkie puree, dodajemy cebulkę, przyprawę do ziemniaków, łyżeczkę masła, sól i świeżo zmielony pieprz. Masę delikatnie studzimy, tak aby podczas formowania kulek nie parzyła nas w dłonie, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy.

  2. Porcje masy formujemy w dłoniach wysmarowanych olejem rzepakowym na kuleczki wielkości orzecha włoskiego, a następnie obtaczamy je w bułce tartej wymieszanej z mąką pełnoziarnistą i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  3. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekamy około 20 minut do lekkiego zarumienienia. Kuleczki przez pieczeniem możemy dodatkowo spryskać olejem rzepakowym.

    Gotowe kuleczki podajemy z ulubionymi sosami. Świetnie komponują się z ostrym sosem pomidorowym lub sosem czosnkowym :)

    Po więcej kulinarnych inspiracji zapraszam na bloga :)

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń