Do góry

Sałatki Przepis na:

Lekka sałatka z parmezanem i jajkiem

Lekka sałatka z parmezanem i jajkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 942 Ocena: 24580

Dodano:

Odsłon: 3228

Szybka i błyskawiczna w przygotowaniu sałatka to lekka, ale pożywna propozycja do naszego lunchbox'a. Proste, a zarazem wyraziste połączenie doda nam sił i energii. Rukola, papryka, jajko i piórka czerwonej cebulki doskonale łączą się z pikanterią chili oraz parmezanu. Sałatka będzie także świetnym rozwiązaniem na śniadanie, kolację lub przekąskę imprezową :)

Składniki

  • garść świeżej rukoli
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 czerwonej cebulki
  • 1 papryczka chili
  • jajko ugotowane na twardo
  • płatki parmezanu
  • DODATKI DO WYBORU:
  • dressing jogurtowy
  • sos winegret
  • oliwa z oliwek
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajko gotujemy na twardo, a parmezan kroimy w płatki (najlepiej zrobić to obieraczką do warzyw, wtedy otrzymamy płatki idealnej grubości). Cebulkę kroimy w piórka, paprykę w paski, a chili w drobną kostkę lub krążki. Do pokrojonych warzyw dodajemy rukolę, połówki jajka i płatki parmezanu. Sałatkę podajemy z oliwą z oliwek, sosem winegret lub dressingiem jogurtowym.

    Jako dodatek wybrałam dressing jogurtowy z dodatkiem czerwonej papryki i ziół.

  2. Do sałatki możemy dodać także pestki dyni lub ulubione orzechy.
    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń