Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny likier do zrobienia "na ostatnią chwilę".
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 130
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 747
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 361
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 130
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 747
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 361
Składniki
Przygotowanie likieru jest bardzo łatwe. Należy podgrzewać cukierki w mleku skondensowanym aż do całkowitego ich rozpuszczenia. Tu mała rada – lepiej i szybciej rozpuszczają się pokruszone kukułki (na przykład włożone do foliowego woreczka i potraktowane wałkiem lub młotkiem). Ja używam do tego celu Speedcooka – najpierw rozdrabniam nieco cukierki, a następnie wlewam puszkę mleka i podgrzewam wszystko.
Po wystudzeniu trzeba zmieszać z wódką i rozlać do butelek. Można próbować już nazajutrz, nie zaszkodzi jednak, jeśli damy mu się przegryzać przez kilka dni. Likier kukułkowy ma jedną wadę – rozwarstwia się, ale wystarczy wstrząsnąć butelką, a połączy się bez trudu. Życzę wszystkim smacznego!