Do góry

Desery Przepis na:

Mazurek zakopiański

Mazurek zakopiański

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 130

Dodano:

Odsłon: 1817

Ten prosty mazurek z dużą ilością gotowanych żółtek i mielonymi migdałami zamiast mąki w smaku przypomina biszkopt. Jest pyszny i wilgotny. Warto wypróbować przepis Marty Norkowskiej sprzed ponad 100 lat!

Składniki

  • 260 g mielonych migdałów
  • 250 g cukru
  • 10 gotowanych żółtek
  • 1 surowe jajo
  • opłatki lub oblaty śląskie
  • rodzynki
  • Migdały
  • skórka pomarańczowa
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Żółtka zetrzeć na tarce. Połączyć z migdałami, cukrem i jajkiem na jednolitą masę. Ciasto rozsmarować na opłatkach, przystroić migdałami, skórka pomarańczową i rodzynkami. Piec 30-40 minut w 160 stopniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń