Do góry

Przekąski Przepis na:

Meksykańskie koszyczki

Meksykańskie koszyczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 32

Dodano:

Odsłon: 2010

Szybkie danie na domowe imprezy gdzie obowiązuje stół z przekąskami, ale nie tylko :). Świetna i prosta odmiana dla zawijanej tortilli.

Składniki

  • 1 cebula
  • 250g pomidorków koktajlowych
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 150g słodkiej kukurydzy z puszki
  • 6 szt tortilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • sól
  • wegańska śmietanka
  • 1 limonka
  • kolendra, szczypior lub natka pietruszki
  • 2 łyżki oleju
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Jak będzie szklista dodajemy posiekany czosnek oraz przyprawy. Smażymy przez chwilę, aż poczujemy zapach przypraw. Dodajemy przekrojony na pół pomidorki i opłukaną z zalewy fasolę i kukurydzę. Całość dokładnie mieszamy i smażymy około 10 minut.

  2. Placki tortilli kroimy jak na zdjęciu ,a następnie dwa wycięte kwadraty

  3. składamy i umieszczamy w formie do pieczenia muffinek.

  4. Koszyczki napełniamy farszem i zapiekamy w 180 st C przez 7-10 min. Musicie pilnować, żeby brzegi tortilli nie przypiekły się za bardzo :)

    Przed podaniem polewamy śmietanką, sokiem z limonki i posypujemy wybraną zieleniną :)

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

catha 23 lipca Fajne danie czy to na piknik czy na imprezę:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń