Do góry

Desery Przepis na:

Oponki jogurtowe

Oponki jogurtowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1038

Dodano:

Odsłon: 18551

Oponki są lekkie jak puch, mięciutki nie można się od nich oderwać. Z mojej porcji wyszło 15 sztuk, ale można ją podwoić bo szybko się rozchodzą. W karnawale obowiązkowo trzeba je zrobić :-)

Składniki

  • 270 g mąki pszennej typ 500
  • 120 g jogurtu greckiego
  • 27 g masła
  • 5 łyżek mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 2 dkg drożdży
  • smalec do smażenia
  • lukier: cukier puder
  • 1 łyżkę soku z cytryny
  • gorącą wodę
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do miski przekładam drożdże, dodaję letnie mleko, wsypuję łyżkę mąki, szczyptę cukru i rozrabiam zaczyn. Powinien mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.

  2. Do zaczynu dodaję resztę mąki przesianej, sól, jogurt. Żółtka ucieram z łyżką cukru osobno mikserem. Dodaję co ciasta i wyrabiam mikserem. Masło roztapiam i dodaję wystudzone do ciasta i dalej mikserem wyrabiam. Ciasto ma być elastyczne, nie za rzadkie, luźniejsze niż na ciasto drożdżowe.

  3. Odstawiam przykryte do wyrośnięcia na półtorej godziny w ciepłe miejsce.

  4. Ciasto przekładam na stolnicę podsypaną delikatnie mąką, i wałkuję na grubość 1 cm.Jeżeli ciasto się klei za bardzo dodaję trochę mąki. Szklanką wycinam koła, a środek wycinam małym kieliszkiem.

  5. Układam oponki na papierze do pieczenia i przykrywam żeby nie wyschły, zostawiam na 30 minut do wyrośnięcia. W garnku rozgrzewam smalec do temp 175 stopni. Temperaturę sprawdzam też w ten sposób że wkładam kawałek ziemniaka obranego i powinien się zrumienić w ciągu minuty. Wkładam po 4 oponki i smażę z każdej strony aż będą rumiane. Wyjmuję na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Tłuszcz nie może być za gorący bo oponki będą się palić, dlatego w trakcie zmniejszam potem płomień. Jak zrumienią się z jednej strony dopiero wtedy przekładam je na drugą stronę . Lukruję je jeszcze ciepłe.



    Do miski wsypuję cukier puder robię to na oko, dodaję sok z cytryny, i wlewam bardzo małym strumieniem odrobinę wody gorącej. Jak lukier jest za rzadki dosypuję cukru, jak za gęsty dolewam wodę. Oponki zanurzam z jednej strony w lukrze i układam na talerzu żeby obciekły z nadmiaru lukru.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rosynka 16 stycznia Wygladaja smakowicie, do wyprobowania!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 14 stycznia Nie ma jak smażone na smalcu. Do plagiatorka i do zrobienia na następną niedzielę - na deser. Obiad z okazji Dnia Babci i Dziadka. Coś nowego MUSI być.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń