Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Powstała przy okazji robienia opisanej wcześniej orientalnej kiszonki. Po prostu część z poszatkowanych warzyw przeznaczonych do kiszenia odłożyłam do osobnej miseczki, zanim jeszcze wszystkie pozostałe ulokowałam w słoju. Surówkę przyprawiłam i gotowe!
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 80
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 76
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 80
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 76
Składniki
Kalarepki umyj i obierz ze skóry, marchewki porządnie wyszoruj, umyj cukinie. Wymienione warzywa zetrzyj na dużych oczkach tarki. Paprykę umyj i pozbądź się ogonka, gniazda nasiennego i nasion, pokrój ją w paski. Jeśli chcesz, możesz też dorzucić kawałek ostrej papryki. Kapustę opłucz, odrzuć zewnętrzne, twarde i uszkodzone liście, poszatkuj. Imbir umyj, obierz i zetrzyj na najmniejszych oczkach tarki.
Wszystkie warzywa umieść w dużej misce, przesypując solą. Trzeba je zważyć, by wiedzieć, ile soli użyć, ma być 15 g soli na kilogram mieszanki. Wymieszaj warzywa z solą, ugniatając lekko dłonią, przykryj miskę ściereczką i pozostaw na blacie na 3-4 godziny w celu zmorzenia, czyli lekkiego zmięknięcia i puszczenia soku.
Gdy już warzywa puszczą sok, wymieszaj je z miodem, olejem sezamowym i octem lub sokiem z cytryny. Wymieszaj i rozłóż na talerze, a każdą porcję posyp dla ozdoby sezamem.