Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czas na wypieki z truskawkami.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2242
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3312
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1357
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2113
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2242
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3312
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1357
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2113
Składniki
Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, rozprowadzić odrobiną letniego mleka, dodać mąkę, żółtka, jaja, ubite z cukrem, alkohol, szczyptę soli i resztę mleka. Dokładnie wyrobić ciasto, wlać stopione masło i jeszcze chwilę wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wykładać częściami na stolnicę wysypaną mąką. Utworzyć wałek i ucinać nożem jednakowej wielkości kulki. Nakładać dojrzałe truskawki i zlepiać końcami palców , następnie wyłożyć na stolnicy oprószonej mąką łączeniem do dołu.
Gotowe pączki jeszcze raz odłożyć do wyrośnięcia. Smażyć na gorącym tłuszczu, odsączyć na bibule i posypać cukrem pudrem.