Do góry

Desery Przepis na:

Pączusie po bawarsku

Pączusie po bawarsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 164 Ocena: 382

Dodano:

Odsłon: 2399

malutkie pączki z rodzynkami

Składniki

  • drożdże świeże 3 dag
  • mleko 3,2% 1/4 Litra
  • mąka krupczatka 50 dag
  • masło 10 dag
  • cukier 10 dag
  • jajka 2 szt
  • Sól morska
  • skórka z cytryny 1 lyżka
  • rodzynki 15 dag
  • olej 1 Litr
  • cukier puder 2 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże wymieszać z łyżką cukru, dodać trochę mleka i mąki, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, mleko, masło, jajka skórkę cytrynową, wyrośnięty rozczyn. Do ciasta dodać rodzynki. Następnie łyżką nabierać małe porcje ciasta i formować małe kulki, kłaść na stolnicy posypanej mąką. Odstawić na 20 minut. Podgrzać tłuszcz do smażenia. Tłuszcz jest odpowiednio nagrzany, gdy wrzucony kawałek ciasta szybko wypłynie i zrumieni się. Usmażone pączki układać na serwetce w celu osączenia, posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń