Do góry

Dodatki Przepis na:

Pasta słonecznikowa

Pasta słonecznikowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3571

Dodano:

Odsłon: 26266

Pasta ze słonecznika to bardzo ciekawa propozycja na smarowidło do chleba. Oprócz tego, że jest bardzo zdrowa i smaczna, to i weganie nią na pewno nie pogardzą. Jak dla mnie jej etap mógłby się zakończyć na moczeniu ziarenek (och jak cudownie one smakują, jak świeżo obrane nasionka z łupinek :-) ), ale nie o tym jest dzisiejszy post :-) Kolejne smarowidło, które dołączam do domowej kolekcji zdrowych past w mojej skromnej ocenie punktuję na 4+ :-)

Składniki

  • 250 g ziaren słonecznika
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mielonego kolorowego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka chrzanu tartego
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pestki słonecznika zalewamy wodą i odstawiamy na ok 4 godziny, w tym czasie naciągną wodą i staną się pulchniejsze (w smaku będą przypominały świeży słonecznik). Następnie przesypujemy je na sito i płuczemy pod bieżącą zimną wodą.

  2. Do kielicha blendera wrzucamy pestki słonecznika, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, olej, wodę i przyprawy. Chrzan proponuję dodać na końcu - nie każdemu wersja z nim może zasmakować.

  3. Pastę przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku w lodówce.

  4. zdj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń