Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, drożdżowe paszteciki, na które przepis zaczerpnęłam z bloga "Przy kuchennym stole". Pyszny farsz, pyszne ciasto i do tego pyszny czerwony barszczyk i sukces murowany. Robiłam je wiele razy / nie tylko na wigilię/ , z mięsnym farszem i za każdym razem zajadamy się nimi. Można je zamrozić na kilka tygodni , a potem podgrzać w piekarniku i smakują jak przed chwilą upieczone. Są naprawdę rewelacyjne. Gorąco polecam :))
Propozycja na sycące danie dla gromadki gości. Można wykorzystać warzywa pozo...
Odsłon: 63
Obiad na sylwestra zaskoczy cię smakiem. Połączenie naleśników gryczanych z k...
Odsłon: 178
Smakowitości na imprezy domowe i nie tylko bez zawartości chemii.
Odsłon: 28
Świetna przekąska na imprezkę, sylwestra oraz też dobrze sprawdzi się jako ob...
Odsłon: 79
Propozycja na sycące danie dla gromadki gości. Można wykorzystać warzywa pozo...
Odsłon: 63
Obiad na sylwestra zaskoczy cię smakiem. Połączenie naleśników gryczanych z k...
Odsłon: 178
Smakowitości na imprezy domowe i nie tylko bez zawartości chemii.
Odsłon: 28
Świetna przekąska na imprezkę, sylwestra oraz też dobrze sprawdzi się jako ob...
Odsłon: 79
Składniki
Kiszoną kapustę zalać zimną wodą i gotować do miękkości, wystudzić i dokładnie odcisnąć. Pieczarki obrać i zetrzeć na grubych oczkach, cebulą pokroić w kostkę. Na patelnię wlać olej, tak aby pokrył całe dno i zeszklić cebule, a następnie dodać pieczarki i razem dusić. Posolić i podsmażać, aż wyparuje cały sok. Kapustę drobno pokroić lub zmielić maszynką do mięsa. Połączyć z pieczarkami i podsmażać ok. 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Wystudzić.
Do garnuszka wlać mleko i włożyć masło. Podgrzewać na małym ogniu, aż masło się całkowicie rozpuści. Zdjąć z ognia i przestudzić. Gdy mleko będzie już letnie – wbić dwa jajka – rozkłócić Mąkę wymieszać z drożdżami instant, cukrem, solą i utarta gałką. Wlać połowę mleczno – maślano – jajecznego płynu. Wyrabiać ciasto, dolewając powoli po trochę płynu. W zależności od tego jak mąka chłonie płyn – może okazać się konieczne zużycie płynu w całości lub tylko w części. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, pozwalające na wałkowanie. Przykryć ciasto czystą ściereczką i odstawić do rośnięcia na ok. 1 godzinę (powinno podwoić swoją objętość). Gdy ciasto wyrośnie, odkrawać po sporym kawałku – rozwałkowywać ciasto na grubość ok. 3mm w prostokąt (ok. 30x 15cm). Wzdłuż dłuższego boku rozkładać część farszu. Zwijać, zaczynając od strony z farszem – ku stronie samego ciasta. Powstały nadziany rulon – kroić ostrożnie ostrym nożem na kawałki ok. 5 cm długości. Paszteciki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Czynność powtarzać, aż do wyczerpania całego ciasta. Pozostawić na blasze do ponownego wyrośnięcia (ok. 30 min.). Przed wstawieniem do pieca smarować delikatnie kwaśną śmietaną, posypać makiem lub sezamem wg gustu. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180st. ok.30-35 minut. Wystudzić na kratce. Podawać z czerwonym barszczykiem. Życzę SMACZNEGO! WESOŁYCH ŚWIĄT !