Do góry

Przekąski Przepis na:

Paszteciki z ciasta francuskiego z ruskim farszem / Paszteciki ruskie

Paszteciki z ciasta francuskiego z ruskim farszem / Paszteciki ruskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 455 Ocena: 8350

Dodano:

Odsłon: 4849

Te nietypowe paszteciki bardzo nam wszystkim smakowały:). Powstały przypadkiem, kiedy został mi nadmiar "ruskiego" farszu a okazały się tak świetne, że były prośby o dokładkę:).

Składniki

  • 2 arkusze ciasta francuskiego
  • jajko do smarowania
  • 150g boczku
  • 500g ziemniaków
  • 500g twarogu półtłustego
  • 3 cebule
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki gotujemy do miękkości. Cebulę i boczek kroimy. Na suchej patelni podsmażamy boczek a kiedy tłuszcz zacznie się wytapiać dodajemy cebulę. Smażymy do miękkości, co jakiś czas podlewając wodą. Ziemniaki rozgniatamy razem z twarogiem, dodajemy cebulę, boczek, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.

  2. Każdy arkusz ciasta francuskiego kroimy na 8 równych prostokątów. Na środek 4 z nich układamy dużą ilość farszu, przykrywamy pozostałymi kawałkami ciasta (dla efektu wizualnego możemy je ponacinać). Brzegi mocno dociskamy widelcem, smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut.

  3. Boczek podsmażamy na suchej patelni, posypujemy nim paszteciki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń