Do góry

Przekąski Przepis na:

Paszteciki z mięsem

Paszteciki z mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 109 Ocena: 4959

Dodano:

Odsłon: 29417

Gdy nazbiera mi się większa ilość mięsa z rosołu robię paszteciki lub krokiety z mięsem... Doskonale smakują podane z barszczem czerwonym

Składniki

  • około 50-70dag. łopatki
  • Mięso drobiowe - pozostałe z rosołu + 2 większe cebule
  • Dodatkowo: kucharek, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, gałka muszkatołowa, mielony imbir, majeranek - wszystko to do smaku
  • Ciasto:
  • 4 szkl. mąki
  • 1 kost. margaryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 jajka
  • 0.5 szkl. kwaśnej śmietany - dałam 18%
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • Dodatkowo:
  • białko do posmarowania, mak, sezam
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Łopatkę umyć, zmielić przez maszynkę i podsmażyć w niewielkiej ilości oleju.

    Mięso z rosołu zmielić wraz z cebulą (jeśli ktoś woli to można cebulkę podsmażyć z łopatką) Dodać podsmażone mięso mielone, przyprawy do smaku i całość dokładnie połączyć.

  2. Mąkę przesiać, dodać sól, cukier, jajka, drożdże, margarynę oraz śmietanę. Całość wyrobić na gładkie ciasto. Najlepsze jest w tym cieście iż nie trzeba go odstawiać do wyrośnięcia, rośnie w piekarniku i jest bardzo delikatne.

    Podzielić ciasto na kilka porcji. Każdy rozwałkować na prostokąt, wzdłuż nałożyć farsz i zwinąć w dość ciasny rulon.
    Ostrym nożem pokroić na porcje.
    Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem i posypać sezamem lub makiem.

    Piec w średnio nagrzanym piekarniku w temp. 160-170" 15-20min.

  3. Doskonale do pasztecików pasuje barszcz czerwony!!

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konia 15 grudnia 2013 Przepis bardzo mi sie podoba i juz sobie go zapisalamw swojej ksiazce .Mam tylko pytanie odnosnie tej margaryny, w jakiej postaci ja dodac rotopiona czy nie? Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń