Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krewetki lubię pod każdą postacią i z każdą przyprawą. Można je robić na wiel...
Odsłon: 617
Propozycja na sycące danie dla gromadki gości. Można wykorzystać warzywa pozo...
Odsłon: 75
Moje świąteczne pierniczki robię na różne sposoby i z kilku przepisów. Oto os...
Odsłon: 15
Po świętach gdzie królują postne potrawy, takie danie to coś przepysznego. Ch...
Odsłon: 39
Smakowitości na imprezy domowe i nie tylko bez zawartości chemii.
Odsłon: 53
Krewetki lubię pod każdą postacią i z każdą przyprawą. Można je robić na wiel...
Odsłon: 617
Propozycja na sycące danie dla gromadki gości. Można wykorzystać warzywa pozo...
Odsłon: 75
Moje świąteczne pierniczki robię na różne sposoby i z kilku przepisów. Oto os...
Odsłon: 15
Po świętach gdzie królują postne potrawy, takie danie to coś przepysznego. Ch...
Odsłon: 39
Smakowitości na imprezy domowe i nie tylko bez zawartości chemii.
Odsłon: 53
Składniki
Soczewicę na sicie przepłukać pod zimną wodą. Przełożyć do garnka dodać liście laurowe, ziele angielskie, zalać wodą i gotować do miękkości ok 25 min. Marchew, ziemniaka i selera obrać; pokroić na małe kawałki i również ugotować do miękkości.
W drobną kostkę pokroić pieczarki i cebulę. Na oliwie lekko przesmażyć najpierw cebulę, następnie dodać pieczarki a na koniec przeciśnięty przez praskę czosnek.
Ugotowaną soczewicę odcedzamy i wyjmujemy z niej przyprawy, dodajemy warzywa i miksujemy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, pieczarki, miękkie masło i żółtka. Doprawiamy dość pieprzem i solą do smaku. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy.
Foremkę keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą; przekładamy masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 55 minut z termoobiegiem. Skórka pasztetu powinna być zarumieniona. Gdy pasztet wystygnie wyciągamy go z foremki i wstawiamy do lodówki.