Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taka prosta i bezproblemowa pieczeń...na kanapki, na przykład, pachnąca i o niebo lepsza od sklepowej wędliny, mmm...a i prezentuje się całkiem, całkiem :)
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 4435
Tajemnicą soczystej łopatki jest warstwa tłuszczyku z zewnątrz. Można tak prz...
Odsłon: 56
Steki z kalafiora to nic innego, jak upieczony kalafior w formie plastrów wyc...
Odsłon: 26741
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 4435
Tajemnicą soczystej łopatki jest warstwa tłuszczyku z zewnątrz. Można tak prz...
Odsłon: 56
Steki z kalafiora to nic innego, jak upieczony kalafior w formie plastrów wyc...
Odsłon: 26741
Składniki
Filety porządnie umyć, osuszyć, powycinać ewentualnie nieciekawe kawałki, zmielić na średnich oczkach razem z odciśniętymi bułeczkami. Pieczarki osączyć z zalewy, jeśli są średnie przekroić na pół lub mniejsze cząstki, w słoiczku miałam również trochę marchewki, też dodałam. Paprykę pokroić w kosteczkę. Cebulę posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. W dużej misce porządnie wyrobić mięso z bułeczkami, przyprawami, czosnkiem. Następnie dodać pieczarki, paprykę i posiekaną cebulę, wymieszać by dodatki regularnie "rozeszły" się po masie mięsnej. Foremkę keksową o wymiarach 12x25 ewentualnie 12x30 cm cieniutko wysmarować olejem lub smalcem i wyłożyć plastrami boczku tak, by wędlina zachodziła na ścianki naczynia.
Delikatnie wyłożyć masę mięsną i delikatnie wyrównać i "przyklepać" ją z wierzchu.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wsadzić pieczeń i piec około 70 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). UWAGA: Jeśli zauważymy, że mięsko nam się z góry za bardzo przypieka, przykryjmy je płatek folii aluminiowej i pieczmy spokojnie dalej. Kroić najlepiej ostudzone.