Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczeń wołowa po burgundzku

Przepis dnia 2019-01-22
Pieczeń wołowa po burgundzku

Autor:

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 4084

Dodano:

Odsłon: 5543

Nazwa pieczeni pochodzi od wina burgundzkiego, w którym jest najpierw bejcowana z warzywami i przyprawami. Klasyczny przepis w mojej wielokrotnie sprawdzonej wersji.

Składniki

  • SKLADNIKI PIECZENI:
  • 1 1/4 kg wołowiny
  • pieprz
  • 100 g cebuli
  • 80 g marchwi
  • 80 g selera naciowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • 400 ml czerwonego wina burgundzkiego
  • SKLADNIKI SOSU:
  • 40 g selera naciowego
  • 50 g marchwi
  • 80 g cebuli
  • 80 g pora
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 200 ml bulionu wołowego
  • sól
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Doprawic mieso pieprzem i umiescic w odpowiednio duzym woreczku do zamrazania.
    Obrac cebule, marchew, seler i czosnek do marynaty, drobno pokroic i wszystko razem zblendowac. Dodac wino i przyprawy.
    Mieso w woreczku z marynata umiescic na co najmniej godzine w lodówce, najlepiej jednak na cala noc.

  2. Wyjac mieso z marynaty, dobrze odcedzic i osuszyc papierowym recznikiem.
    Przecedzic marynate przez sitko, zebrac klarowny plyn, naciagnac jego czesc do strzykawki i wstrzyknac go w kilku miejscach do miesa.
    To jest doskonaly sposób na soczyste pieczenie, wystarczy kupic w aptece mozliwie duza strzykawke jednorazowa z gruba igla.

  3. Obrac lub oczyscic seler, marchew, cebule i pora, nastepnie pokroic na kawalki.
    Posolic mieso,, rozgrzać olej w brytfannie, podsmazyc na
    nim mieso ze wszystkich stron i wyjac na chwile.
    Dodac do brytfanny przygotowane warzywa, koncentrat pomidorowy i dusic wszystko razem przez chwile.
    Nastepnie ulozyc pieczeń na warzywach, dodac 2/3 plynu marynaty i bulion wolowy.
    Piec/dusic pod przykryciem w piekarniku, w temp 150° C przez ok. 1,5-2 godziny, podlewajac co jakis czas plynem.

  4. Wyjąć pieczen z piekarnika, owinac folia i pozostawic na ok. 10 minut.
    Przecedzic sos z pieczeni przez drobne sito do rondelka, doprowadzic do wrzenia i zredukowac jego ilosc o około 1/3, w razie potrzeby lekko zgescic i przyprawić.
    Pieczen pokroic i podac z sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń